nieuws

Pistool in mond na diefstal uit hennepkwekerij

Hennepbende schuwde geweld niet, zegt het OM
Hennepbende schuwde geweld niet, zegt het OM © RTV Oost - Tom Meerbeek
Diefstal van benodigdheden voor hennepteelt was volgens het Openbaar Ministerie de reden dat een Almeloër een doorgeladen pistool in zijn mond kreeg. Dat werd vandaag duidelijk bij voorbereidende rechtszittingen tegen 13 mannen die verdacht worden van deelname aan een hennepbende in Almelo.
De man zou de spullen gestolen hebben van de organisatie. Naast een doorgeladen pistool in zijn mond, werd hij volgens het OM ook met een mes in zijn hand gestoken. De Almeloër zou ook betrokken zijn bij de henneporganisatie, maar had een ondergeschikte rol. De bedreiging en mishandeling zou gedaan zijn door de 'grote jongens' van de bende. De dertien werden begin september opgepakt tijdens en na een grote politie-actie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. 

Lek-agenten

Gisteren werd al duidelijk dat de bende volgens het OM zeer gestructureerd was. Zo was er één leider, Serdal T., die met zijn broers de organisatie leidde. Verder had ieder zijn eigen rol. Zo was er een contactpersoon voor coffeeshops, voor huurders en verhuurders van panden waarin kwekerijen waren gevestigd en onderhield één van hen contact met twee 'lekkende' agenten. De politiemannen zouden veelvuldig informatie gelekt hebben naar de hennepbende. De agenten moeten zich vandaag voor het eerst bij de rechter verantwoorden. 

Inrichter

Vandaag moest ook de 'inrichter' van de kwekerijen zich melden bij de rechtbank. Volgens justitie reed hij dag in en uit in een busje, op zoek naar nieuwe panden voor kwekerijen. Uit geheim gemaakte opnames zou blijken dat hij goed kon inschatten hoeveel hennepplanten in een bepaalde ruimte zouden passen. Bij een ruimte met 2 grote deuren zou hij hebben gezegd: "Ja hier passen zeker 500- 600 planten in." En bij een ander pand: "Ja, die staat ook op het lijstje. Die is voor 300."
De organisatie zou zeker 15 hennepkwekerijen hebben gerund in Almelo, Nijverdal, Manderveen en het Belgische Mol. Over die laatste is nog niet veel bekend, behalve dat de man die als leider wordt gezien contact zou hebben gehad met een Belg over deze kwekerij. Die was gevestigd op de bovenverdieping van een pand aan de Markt in Mol. 

Geweld en intimidatie

Volgens het OM is duidelijk dat de henneporganisatie geweld en intimidatie niet schuwde. Zo werden pandeigenaren of huurders gedwongen om een kwekerij toe te staan. Volgens het OM ging dat soms met harde hand. Ook zouden de bendeleden gemeenteambtenaren hebben geïntimideerd. Justitie heeft daar geen concrete voorbeelden bij. 

Magneten

Vaak werden woningen of bedrijfspanden voor kwekerijen gehuurd onder iemand anders zijn naam. Zo stond een bedrijfspand in Almelo op naam van een Pool. Zelf gebruikten de deelnemers aan de organisatie volgens het OM ook vaak een alias. Zo zouden ze een busje waar ze vaak mee rond reden geregeld voorzien van een andere bedrijfsnaam, door er met een magneet andere logo's op te plakken. Dan weer reed het busje rond als vervoersmiddel van een dakdekkersbedrijf, maar was het even later een loodgietersbus. 
De meeste verdachten zitten nog vast. Ze hebben allemaal gevraagd het eindproces in vrijheid te mogen afwachten. De rechtbank doet daar morgen uitspraak over. Wanneer het eindproces dient, is nog net bekend. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.