lichtvervuiling

GroenLinks Enschede pleit voor groene straatverlichting

Verlichte hemel boven Enschede
Verlichte hemel boven Enschede © Persbureau GinoPress
GroenLinks wil dat de straatverlichting in Enschede wordt vervangen door groene verlichting of andere straatlantaarns die een minder fel lichtschijnsel produceren.
De raadsfractie van GroenLinks heeft dat voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders van Enschede.
Aanleiding is het onderzoek van natuur- en milieufederaties naar lichtvervuiling. Dat wordt veroorzaakt door licht dat 's nachts naar boven straalt en er voor zorgt dat het vrijwel nergens nog echt donker is in Nederland. Hoewel de lichtvervuiling in Nederland na het nemen van maatregelen de laatste jaren minder wordt, neemt de lichtvervuiling van Twentse steden nog steeds toe. Dat blijkt uit het onderzoek.

Hinderlijke lichtproductie

Volgens GroenLinks is het nodig dat ook Enschede zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om hinderlijke lichtproductie. Dat betekent dat in eerste plaats volgens de raadsfractie wat gedaan kan worden aan de vele led-reclameschermen, het aanschijnen van monumenten en -letterlijk- de uitstraling van evenementen in late avonduren.
Maar ook de openbare straatverlichting kan worden gedimd. GroenLinks verwijst naar een proef met groene verlichting in het buitengebied van Enschede. Volgens deskundigen zou de natuur daar baat bij hebben. De raadsfractie wil weten wat de resultaten van de proef met groene verlichting zijn en of het een idee is om de verlichting ook toe te passen in de bebouwde kom van Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.