Nieuws

Kiesweek: "Ons landschap is een vraagstuk van ons allemaal"

Niet alleen landbouw- en natuurorganisaties moeten zich bezig houden met de toekomst van Overijsselse landschap, stelt Dagmar Makkink van Groene Kennispoort Twente: "Het is een vraagstuk van ons allemaal." Met deze boodschap trapte Makkink de derde themadag van de Kiesweek bij RTV Oost rond Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel af.
Ook vandaag kan weer op de site, app en Facebookpagina van RTV Oost gestemd worden op zeven stellingen, vandaag binnen het thema landbouw en natuur. Om 12.15 uur is er een live Q&A op Facebook, waarin boswachter Arend Spijker en ecologische boer Jan Overesch aanschuiven om door te praten over deze stellingen én om antwoord te geven op de vragen die jij stelt via Facebook.

Voedsel uit eigen regio

Makkink is duidelijk in haar keuze. Zij hoopt dat Overijssel nog flinke stappen maakt op het gebied van kringlooplandbouw, zoals het ministerie dat noemt: "Koop meer voedsel uit de eigen regio. Wij zijn als Kennispoort bezig met het stimuleren daarvan, maar onze provincie loopt hierin nog steeds achter. Dat moet beter."
Het is één van de middelen om de landbouw en de natuur dichter bij elkaar te brengen, aldus Makkink. "Daar is al veel onderzoek naar gedaan en daar is ook nog veel in mogelijk. Maar dan moeten we vooral gaan kijken naar de mogelijkheden, niet naar de belemmeringen."

Geen onwil

Ze bespeurt hierin overigens geen onwil bij de diverse organisaties, integendeel: "Natuurlijk is er een spanningsveld, maar als we samen blijven praten én werken is er veel mogelijk."
Hoewel ze wel degelijk goede intenties ziet, bespeurt ze toch ook belemmeringen die vanuit de politiek worden opgeworpen: "Dat houdt boeren tegen om door te ontwikkelen, om te innoveren. En daar kan de politiek een rol in spelen, door bijvoorbeeld regels te versoepelen en financiële risico's te verkleinen."
Drie medaillewinnaars voor Cultuur

Gisteren stond Cultuur centraal in de Kiesweek bij RTV Oost. Wij vroegen jou om drie favorieten te kiezen uit een zevental stellingen over alle lagen binnen het thema - van carnavalsoptocht tot het Orkest van het Oosten. 

De drie medailles zijn, nadat het tellen van de ruim 6100 stemmen, als volgt verdeeld:

De medailleverdeling van dinsdag
De medailleverdeling van dinsdag © RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.