FIOD

FIOD arresteert in Hengelo en Almelo mannen voor handel in illegale navigatiesoftware

Dit nam de FIOD in beslag
Dit nam de FIOD in beslag © FIOD
De opsporingsdienst van de Belastingdienst, de FIOD, heeft gisteren een 28-jarige man uit Hengelo en een 46-jarige man uit Almelo aangehouden. Ze worden verdacht van de handel in illegale navigatiesoftware voor auto’s.
De FIOD doorzocht twee woningen in Hengelo, een woning in Almelo en een vakantiewoning in de omgeving van Weerselo. Hierbij is onder meer beslag gelegd op de vakantiewoning, computerapparatuur om navigatiesoftware te kopiëren, 19.000 euro contant geld en twee auto’s.  
In twee woningen was een kamer volledig ingericht met apparatuur om dvd’s en geheugenkaartjes voor navigatiesoftware te kopiëren. Alle apparatuur is in beslag genomen. 

Merkenrecht

De verdachten boden op internet navigatiesoftware aan voor een aantal automerken. Daarmee maakten ze zich schuldig aan inbreuk op het merken- en auteursrecht van autofabrikanten. Dat is strafbaar. Ook worden de mannen verdacht van het witwassen van het geld dat zij met hun handel verdienen.

De meer dan honderd accounts en enkele tienduizenden advertenties van de verdachten zijn offline gehaald, net als hun website  www.satnaveurope.com.

Geldezels

De verdachten maakten vermoedelijk gebruik van zogenoemde geldezels. Een geldezel wordt met een mooi verhaal gestrikt om zijn pas, pincode en/of inlogcode voor internetbankieren uit te lenen. Zo kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om crimineel geld weg te sluizen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.