nieuws

Bouw van mestvergister Twence bij Zenderen stap dichterbij

Afvalverwerker Twence
Afvalverwerker Twence © RTV Oost/ Allard Olsman
Het plan voor de mestvergister van Twence in Zenderen is goedgekeurd door de commissie voor de milieueffectrapportage. De afvalverwerker neemt daarmee de één na laatste horde in de aanvraagprocedure; als de Provinciale Staten het plan in februari goedkeuren, staat niets de bouw meer in de weg.
Twence wil op de stortplaats Elhorst-Vloedbelt een vergister bouwen. Met deze vergister willen ze mest omzetten naar energie en die terugstorten naar het net. 

Milieueffecten

Hiervoor schreef Twence twee keer een rapport over mogelijke milieueffecten. Volgens de mer-commissie bevatte het laatste rapport te weinig informatie. Bovendien was het rapport onduidelijk over de verwerking van het geproduceerde biogas tot groen gas. Ook was het niet duidelijk hoe de ammoniakuitstoot in de gaten gehouden zou worden. 
Twence deed een aanvulling op het bestaande rapport en nu komt de commissie tot de conclusie dat er voldoende informatie is. Volgens de commissie kunnen de milieubelangen nu goed mee wegen bij de besluitvorming.  

Gevoelig 
De bouw van de mestvergister in Zenderen ligt gevoelig bij de gemeente Borne. De gemeente ging naar de Raad van State om de bouw tegen te houden en weigerde het bestemmingsplan aan te passen.
De gemeente werd buiten spel gezet door de Gedeputeerde Staten toen zij een provinciaal inpassingsplan (pip) startten. Hierdoor was de vergister in Zenderen alsnog mogelijk. Tot 20 december ligt het bestemmingsplan ter inzage.
In februari komt er een definitief voorstel van de Gedeputeerde Staten. Als de Provinciale Staten daarmee instemmen, staat niets de bouw van de vergister meer in de weg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.