Marit Bakhuis uit Vroomshoop kan weer sporten dankzij bacteriofagen

Vorig jaar lag ze vaak als een zielig vogeltje opgerold op de bank. Nu sport Marit Bakhuis volop, gaat lekker chillen met vriendinnen en dat alles dankzij een behandeling met bacteriofagen, in Georgië.

Marit Bakhuis (12) uit Vroomshoop kampt vanaf haar derde levensjaar met een bacterie in de blaas en de urinewegen. Ze krijgt de ene na de andere antibioticakuur, maar uiteindelijk helpt het allemaal niet.

Op het spoor van de bacteriofaag

Totdat het gezin op het spoor komt van bacteriofagen. Dat zijn op maat gemaakte virussen die zich vastklampen aan de bacterie en hem van binnenuit vernietigen. In Georgië wordt de therapie al honderd jaar toegepast. 

Marit krijgt dankzij crowdfunding een behandeling van tien dagen in Georgië en knapt zienderogen op. Haar ziekte maakt haar bewust van de risico's van langdurig antibioticagebruik. "Ze voorspellen dat er in 2050 heel veel mensen doodgaan door resistentie. Ik vind dat dat voorkomen moet worden." Volgens deskundigen kan resistentie in 2050 wel tien miljoen slachtoffers per jaar eisen. 

Lichaamseigen stoffen

De behandeling met bacteriofagen werkt met lichaamseigen stoffen. Je kunt er dus niet immuun voor worden. In Nederland wordt wel onderzoek gedaan naar bacteriofagen, maar de behandeling wordt niet aangeboden.

Marit krijgt voor een half jaar fagen mee naar huis. Maar in november gaat het weer mis: ze krijgt opnieuw een blaasontsteking. Nu moet ze dagelijks een drankje met fagen slikken. Niet echt lekker, maar....., zegt Marit: "Dat  heb ik er graag voor over. Ik heb zoveel meer energie." 

Zo werken bacteroiofagen:

 

Van guppy naar piranha

Bij het Laboratorium voor Microbiologie Twente Achterhoek doen ze onderzoek naar een stofje dat de bacteriofagen sterker kan maken. Dr. Job van der Palen vergelijkt de fagen met guppy's: "Zo'n guppy valt de bacterie aan. Wij willen van de guppy een piranha maken." Het kan echter nog wel tien jaar duren voordat bacteriofagen in tabletvorm op de markt zijn.

Actie van politiek en zorgverzekering

Ondertussen geeft Lydia met haar Facebookpagina mensen informatie over behandeling met fagen. Ook wil ze de politiek en de zorgverzekeraars in beweging brengen zodat de behandeling in Nederland van de grond komt, of in het buitenland vergoed. 

De crowdfundactie bracht vorig jaar zoveel geld op, dat ook andere patiënten geholpen kunnen worden. Meer info: www.fagengeorgie.nl

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
bacteriofagen Regio Almelo twenterand Nieuws
Deel dit artikel: