Hardenberg stapt naar de Raad van State om gaswinning te laten stoppen

Er moet binnen vijf jaar een einde komen aan de gaswinning in Hardenberg, dat vindt het college van burgemeester en wethouders. Daarom stapt de gemeente naar de Raad van State.

Hardenberg gaat in beroep tegen het besluit van de minister om de gaswinning door de Nederlandse Aardoliemaatschappij tot 2033 te verlengen. Daarin trekt de gemeente op met de provincie en de waterschappen.

De vergunning voor de gaswinning loopt in 2020 af, daarom wil de NAM het gaswinningsplan graag verlengen, maar dat ziet Hardenberg niet zitten. De gemeente hoopt met een rechtsgang af te dwingen dat de winning binnen vijf jaar stopt, er een nulmeting komt en het meetsysteem in orde wordt gemaakt.

Ook wordt bij de Raad van State gepleit voor een schadeprotocol waar ook daadwerkelijk een beroep op kan worden gedaan. 

'Tegen besluit minister'

"We zijn de rechtsgang aan het voorbereiden. Wij gaan tegen het besluit van de minister in beroep, niet zozeer tegen de NAM", vertelde wethouder Alwin te Rietstap tijdens de raadsvergadering.

Gedeputeerde Staten

Ook de provincie Overijssel is tegen een verlenging van het gaswinningsplan en overweegt de gang naar de rechter. Dat liet gedeputeerde Annemieke Traag vorige week weten na mondelinge vragen van GroenLinks.

De provinciale politiek is altijd kritisch geweest op de gaswinning bij Hardenberg en eiste daarom eerder dit jaar continue toezicht op de gaswinning en een beperkte winningsperiode.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
gaswinning NAM Hardenberg Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: