Zwolle

Dagbestedingslocaties in Zwolle, Dalfsen en Kampen definitief dicht

De Werkelaar in Zwolle
De Werkelaar in Zwolle © RIBW
De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Overijssel (RIBW) sluit definitief drie dagbestedingslocatie's in de provincie. Het gaat om De Werkelaar in Zwolle, ‘t Noaberhuus in Dalfsen en het activiteitencentrum Kampen.
De locatie in Steenwijk sluit mogelijk ook, maar daar wordt volgens de RIBW nog gezocht naar een "passend vervolg". Ook voor de locatie's in Zwolle en Kampen wordt gekeken naar een mogelijkheid tot overname door een externe partij, bij de locatie in Dalfsen is dit niet het geval. Dat bevestigt een woordvoerder van de RIBW. 

Gevolgen voor cliënten

De RIBW Groep Overijssel begeleidt mensen met psychische of psychiatrische problemen bij het zelfstandig leven, wonen, werken en leren. Deze mensen kunnen in ieder geval nog terecht op de locatie's totdat er een alternatief gevonden is. "Hierin staat de zorg voor de cliënt centraal."
Wethouder Trijn Jongman van de gemeente Steenwijkerland uitte een maand geleden al haar zorgen. "De impact van de sluiting kan heel groot zijn. Het gaat om kwetsbare mensen die zonder structuur en dagritme snel kunnen vervallen in de verslaving of criminaliteit. Ze kunnen ook vereenzamen of over straat gaan zwerven, de hele samenleving is gebaat bij goede dagopvang voor deze groep."
Impact
De raad van bestuur van de RIBW beseft dat het sluiten van de drie locatie's veel impact heeft op medewerkers en cliënten. "De besluiten zijn met pijn in het hart genomen maar tegelijkertijd wel nodig om een financieel gezonde en toekomstbestendige organisatie te blijven en daarmee van betekenis te kunnen zijn en blijven voor de cliënten van de organisatie."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.