Gaswinning

Tiltmeters moeten schade aan huizen in gaswingebieden in kaart brengen

Tiltmeters moeten schade aan huizen in gaswingebieden in kaart brengen
Tiltmeters moeten schade aan huizen in gaswingebieden in kaart brengen © GinoPress
In gebieden waar gas wordt gewonnen moeten tiltmeters komen. Dat vindt een meerderheid van Provinciale Staten van Overijssel. De provincie start nu een onderzoek naar de haalbaarheid.
De tiltmeters zijn een wens van het CDA. De meters worden bevestigd aan gebouwen en registreren verzakkingen. Volgens CDA-Statenlid Bouwien Rutten moet de meetapparatuur zo snel mogelijk aangebracht worden in gebieden waar gas wordt gewonnen, zoals in de Kop van Overijssel en bij Hardenberg. "Op die manier kunnen we goed in de gaten houden of verzakkingen optreden en kan eventuele schade worden vergoed", aldus Rutten. 

Gedeputeerde Annemieke Traag was niet blij met de opdracht van de politiek. Volgens haar kunnen tiltmeters helemaal niet aantonen of er schade optreedt door mijnbouwactiviteiten. Bovendien heeft het Rijk de verantwoordelijkheid om toe te zien op de manier waarop gas wordt gewonnen en de schade die eventueel ontstaat. Toch zal ze contact zoeken met de betrokken gemeenten om de opdracht van de politiek zo goed mogelijk uit te voeren.

Het onderzoek moet uitwijzen hoeveel tiltmeters in Overijssel nodig zijn, waar ze precies moeten komen en hoeveel het kost om een betrouwbaar meetnetwerk aan te leggen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.