scheepvaart

Scheepvaart op IJssel al een dag lang geblokkeerd door vastgelopen tankschip

Een binnenvaartschip blokkeert al bijna een volledige dag het scheepvaartverkeer op de IJssel. Het tankschip, geladen met 1200 ton dieselolie, is gisteren vastgelopen bij Bronkhorst en ligt sindsdien dwars op de rivier. Het schip IJsselstroom was onderweg naar Hengelo.
Meerdere pogingen om het schip vlot te trekken zijn mislukt. Bij een laatste poging om twee uur vannacht braken de kabels van sleepboten die het binnenvaartschip vlot probeerden te trekken. 

Duwboot uit Enkhuizen onderweg

Het 80 meter lange schip ligt al sinds woensdagochtend muurvast in de rivier. Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen om het schip van zijn plaats te krijgen met hulp van een duwboot die uit Enkhuizen moet komen. Die komt in de loop van de ochtend aan.  Dan wordt er van één kant geduwd en van de andere kant getrokken.
Mocht het ook met de duwboot niet lukken, dan overweegt Rijkswaterstaat de lading diesel over te pompen. "Er zijn veel mensen heel hard aan het werk. We hopen dat het snel lukt het schip weer los te krijgen", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Schepen liggen te wachten

Het scheepvaartverkeer op de IJssel ligt voorlopig plat. Bij het tankstation aan de Den Elterweg bij Zutphen liggen tien binnenvaartschepen aan de kant omdat ze niet verder kunnen varen. Rijkswaterstaat houdt met twee boten aan weerszijden van de gestrande tanker de veiligheid op de rivier in de gaten.
Volgens Rijkswaterstaat ging het gisterochtend mis toen het schip plots problemen kreeg met het roer. Daardoor kwam het overdwars vast te liggen in de rivier. "En dan ook nog eens in de meest ongelukkige bocht waarin je dit kunt overkomen op de IJssel. Op het punt waar het schip ligt, is eigenlijk sprake van eenrichtingsverkeer", aldus de Rijkswaterstaat-woordvoerder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.