windenergie

Bewoners Tolhuislanden willen duurzame energie zelf opwekken

Bewoners Tolhuislanden willen duurzame energie zelf opwekken
Bewoners Tolhuislanden willen duurzame energie zelf opwekken © Eelco Kuiken
Bewoners van buurtschap Tolhuislanden in de gemeente Zwolle onderzoeken zelf de mogelijkheden voor het opwekken van grootschalige duurzame energie. Aanleiding is dat de gemeente Zwolle de Tolhuislanden heeft aangewezen als locatie voor windmolens en zonnepanelen.
De gemeente Zwolle vindt de plaatsing van windmolens en zonnepanelen nodig om de duurzame energiedoelen voor de stad te halen.

Van protest naar eigen initiatief

De bewoners hebben in het verleden fel geprotesteerd tegen de komst van nieuwe windmolens. Er staan er al een aantal in het gebied en ze vrezen meer overlast.
Nu de gemeente het gebied heeft aangewezen als locatie voor duurzame energie willen ze zelf de regie houden en bepalen of er windmolens en zonnepanelen komen en waar die dan moeten staan. Uit het eerste lokale onderzoek is al gebleken dat de bewoners niet zitten te wachten op 'landschap ontsierende vormen van duurzame energie opwekking'.
Maar als partijen van buiten het gebied dan toch een plan voor grootschalige wind- of zonneparken gaan ontwikkelen, zijn de bewoners van Tolhuislanden bereid om zelf vorm te geven aan de plannen. Daar wordt een onafhankelijke deskundige voor ingehuurd.
Inmiddels is er in het buurtschap al een werkgroep in het leven geroepen. De gesprekken met de buurt lopen, verdere toelichting wil en kan woordvoerder Jan Vonder nog niet geven.
"We willen niet dezelfde fout maken als de gemeente, dat er over ons wordt gesproken in plaats van met ons. Omdat wij ons nu genoodzaakt zien om de regie in handen te nemen en te houden hebben we besloten tot dit initiatief. Maar we willen daarvoor ook alle betrokken bewoners spreken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.