Groen Overijssel

Kiesweek: wolf, marter en vos worden te veel beschermd

Kiesweek bij RTV Oost
Kiesweek bij RTV Oost © RTV Oost
Als inwoners van Overijssel het voor het zeggen zouden hebben in het provinciehuis zouden de wolf, marter en de vos hun beschermde status kwijt raken. Bijna twintig procent van de mensen stemden in een poll op de stelling dat wolven, marters en vossen te veel bescherming krijgen. Dat is het resultaat van de derde kiesronde in de kiesweek van RTV Oost, die gisteren over landbouw en natuur ging.
In de kiesweek legt RTV Oost bezoekers van de site, app en Facebookpagina van RTV Oost opnieuw stellingen voor over belangrijke thema's in Overijssel. Nu met als doel om de drie belangrijkste onderwerpen die op de provinciale politieke agenda moeten komen eruit te lichten. Die onderwerpen krijgen een prominente plek in Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.

Regelgeving

Daarnaast stemde Overijssel voor een beperking van het aantal regels voor boeren. Die stelling scoorde maar een fractie minder dan de winnende stelling. Waar gisteren tijdens een live Facebooksessie een boer en een oud-boswachter het beschermen van kwetsbare planten en dieren nog als belangrijkste taak voor de gemeente aanmerkten, vindt het publiek dat er toch vooral gekeken moet worden naar de regelgeving waar boeren aan moeten voldoen. 
Zo liggen de voorkeuren van de 'kenners' op dit gebied ver verwijderd van 'de stem van het volk'. Boer Jan Overesch uit Raalte gaf aan dat dieren zoals de marter en de vos, maar ook de das hun beschermde status best mogen behouden, zolang de overheid maar zorgt voor goede schaderegelingen op het moment dat een boer met de schadelijke gevolgen van de dieren te maken hebben. 

Betere vergoeding

Zo had Overesch ondanks te maken met dasschade in één van zijn gewassen. De teller liep op naar vijfduizend euro maar de overheid was maar bereid om driehonderd euro te vergoeden. Uiteindelijk haalde de Sallandse boer met behulp van een advocaat zijn gelijk, maar leuk is anders vindt Overesch. 
Op de derde plek met bijna zeventien procent van de stemmen eindigde de stelling die ging over het behoud van het typische Overijsselse landschap. En daarmee krijgen de oud-boswachter en de boer toch nog een beetje hun zin, want goed landschapsbeheer leidt ook tot een betere bescherming van kwetsbare planten en dieren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.