nieuws

Meer bewijzen tegen verdachten liquidatiepogingen Twente

Twente werd in 2017 geteisterd door verschillende liquidatiepogingen
Twente werd in 2017 geteisterd door verschillende liquidatiepogingen © RTV Oost - Tom Meerbeek
Justitie heeft nieuwe bewijzen tegen twee verdachte broers die in 2017  verschillende liquidatiepogingen in Twente en Gronau op hun naam zouden hebben. Zo is er een anonieme getuige die belastend over hen verklaart en is hun dna gevonden op een kogelhuls en een gebruikt wapen.
Dat werd vanochtend bekend in een voorbereidende rechtszitting in de rechtbank van Almelo. De verdachten zijn Hengeloër Henri W. en zijn broer Maurits. Ze worden verdacht van in totaal 7 moordpogingen. Henri heeft volgens justitie begin 2017 een Enschedese kapper in brand gestoken en aan de Ruischenborchstraat een man beschoten met 8 kogels. Beide slachtoffers overleefden wonderwel. Een kogel die gevonden is na de schietpartij op de Ruischenborchstraat, draagt dna van Henri W.

Maurits

Zijn broertje Maurits wordt ervan verdacht in mei 2017 een Enschedeër te hebben beschoten in Gronau. Het zou gaan om een bekende in de drugswereld. De kogels die er gevonden zijn, zijn afgeschoten uit een wapen, waarop Maurits' zijn dna zat. Hij wordt ook verdacht van 4 beschietingen op huizen en een shishalounge in Enschede en Almelo. Volgens het OM zijn het allemaal pogingen tot moord. In de panden, behalve shishalounge LuxXx, waren op dat moment mensen aanwezig. De beschietingen waren allemaal in dezelfde nacht, 19 september 2017.
De vluchtauto die na het schieten gebruikt is, een BMW, werd later uitgebrand teruggevonden. De daders zijn verder gereden met een Volkwagen Scirocco. In die Volkswagen werden afgelopen november wapens gevonden die gekoppeld kunnen worden aan bovenstaande beschietingen. 
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Henri (links) en zijn broertje Maurits (rechts)
Henri (links) en zijn broertje Maurits (rechts) © beeldbewerking RTV Oost
Henri (links) en zijn broertje Maurits (rechts)

Angst

Henri en Maurits zouden gehandeld hebben in opdracht. De opdrachtgever is volgens justitie ene Simo D. Die zit momenteel vast in Duitsland voor een drugsdelict. De anonieme bedreigde getuige die zich heeft gemeld, wil onbekend blijven uit angst voor waarschijnlijk die Simo D.
Maurits en Henri ontkennen betrokken te zijn bij de liquidatiepogingen. "Ik zit al maanden voor de katse kut vast", zegt Henri. De verdenking dat Maurits betrokken is bij 5 moordpogingen, is pas recent. RTV Oost onthulde vorige week dat hij ook daarvoor in beeld is. Tot dan toe stonden 'alleen' de moordpoging in Gronau en twee verdenkingen van brandstichting in Almelo achter zijn naam. Hij zou met twee handlangers brandbommen bij huizen naar binnen hebben gegooid.
Wanneer het eindproces in het 'liquidatieproces' dient, is nog niet duidelijk. De rechtbank stuurt aan op maart volgend jaar.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.