Kiesweek

Kiesweek: "Alle partijen zijn voor energietransitie, maar hoe pakken ze dat aan?"

Voor het uitbrengen van een stem tijdens de Statenverkiezingen in maart 2019 heeft Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel, een duidelijk advies: "Het is goed om te kijken welke partijen verduurzaming serieus nemen en welke partijen vluchten in ideeën die nu nog toekomstmuziek zijn." Met deze boodschap trapte Nijboer de vierde themadag van de Kiesweek bij RTV Oost rond Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel af.
Ook vandaag kan weer op de site, app en Facebookpagina van RTV Oost gestemd worden op zeven stellingen, vandaag binnen het thema duurzaamheid. Om 12.15 uur is er een live Q&A op Facebook, waarin Harrie Kiekebosch van 't Natuurlijk huus in Raalte en Paul Hendriksen van Olst/Wijhe in Transitie aanschuiven om door te praten over deze stellingen én om antwoord te geven op de vragen die jij stelt via Facebook.
Dat duurzaamheid bij alle fracties op de agenda staat, is volgens Nijboer een feit. "Bijna alle partijen zijn voor energietransitie", aldus Nijboer. "Maar hoe ze dat willen aanpakken, daar verschillen ze wel over."

Strategieën

Nijboer benadrukt dat in Overijssel al veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid. "We hebben bijna honderd lokale energie-initiatieven. Ook komen er twee regionale energiestrategieën. Eén voor west Overijssel en één voor Twente. Hierin wordt gekeken waar met zonne- of windenergie een bijdrage wordt geleverd aan verduurzaming. Maar hierin wordt ook opgenomen welke woningen als eerst van het aardgas afgaan en welke oplossingen daarvoor zijn."

Rekening

Nijboer heeft nog een advies voor de inwoners die volgend jaar hun stem gaan uitbrengen: "Kijk in de verkiezingsprogramma's ook of partijen nadenken over de rekening van verduurzaming. Komt die alleen bij bewoners te liggen of betalen andere partijen ook mee?"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.