waterpeil

Waterschap verhoogt winterpeil sloten en beken maximaal in strijd tegen droogte

Stuw Vechterweerd
Stuw Vechterweerd © RTV Oost
Waterschap Drents Overijsselse Delta verhoogt het winterpeil in sloten, beken en weteringen maximaal om de grondwaterstand in het voorjaar weer op normaal niveau te krijgen. Als gevolg van de langdurige droogte dit jaar is de grondwaterstand nog steeds veel te laag. Dit heeft nadelige gevolgen voor natuur en landbouw.
Het waterschap heeft de waterpeilen van alle watergangen in het gebied op de hoogste stand gezet. Dat kan door alle neerslag die deze winter valt vast te houden en zo min mogelijk af te voeren.  Daarvoor moeten de stuwen opnieuw worden ingeregeld.
Er is sprake van een unieke situatie, want normaal gesproken wordt er in deze tijd van het jaar juist zo veel mogelijk water afgevoerd en staan de stuwen daarom open. 
Bij een gemiddeld natte winter en een instelling van de waterstanden op maximumpeil verwacht het waterschap dat in een groot deel van het werkgebied de grondwaterstanden komend voorjaar weer op niveau zitten. Voor de hogere zandgronden, zoals de Sallandse Heuvelrug, de stuwwallen bij Steenwijk en Havelte en de hoge delen van het Drents Plateau is dat wel een uitdaging.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.