nieuws

Tot tien jaar cel voor plofkraakbende die toesloeg in Almelo

De plofkraak in Almelo in 2016
De plofkraak in Almelo in 2016 © Archief
Zeven leden van een plofkraakbende, die onder meer toesloeg in Almelo, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vijf tot tien jaar. In september 2016 pleegden ze een plofkraak op een geldautomaat van ING bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat in Almelo.
Behalve de plofkraak in Almelo, pleegden de mannen in verschillende samenstellingen twee ram- en trekkraken in Uithoorn en Hilversum en plofkraken in Leersum, Driebergen, Utrecht, Axel en Nuland. Ook hebben ze zich schuldig gemaakt aan twee pogingen tot plofkraken in Weesp en Soest en een poging tot inbraak in een bedrijfspand in Lopik.
Bij veel van de kraken werd gebruik gemaakt van gestolen auto’s met valse kentekenplaten. De mannen zijn ook veroordeeld voor heling van deze auto’s. Ze gebruikten onder meer regenpakken, bivakmutsen en handschoenen om geen sporen achter te laten. De mannen werkten in verschillende groepen waarbij er telkens sprake was van een strakke organisatie en een zeer doelgerichte samenwerking. 

Celstraffen

De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met de zeer professionele wijze waarop de kraken zijn voorbereid en gepleegd. Er is bij elke verdachte gekeken naar het aantal strafbare feiten en het strafblad. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie, omdat er is gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en omdat de rechtbank minder kraken bewezen acht.
Ook bepaalt de rechtbank dat de verdachten hun gevangenisstraf direct moeten uitzitten. Ten slotte moeten de verdachten in totaal ruim 760.000 euro aan schadevergoeding betalen en zo’n 370.000 euro aan winst terugbetalen die zij met hun criminele activiteiten hebben gemaakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.