verkiezingsprogramma

Kiesweek: "Duurzaamheid moet de hoogste prioriteit krijgen in de Overijsselse politiek"

Kiesweek.
Kiesweek. © RTV Oost
Duurzaamheid en groene energie staan tijdens de themadag van RTV Oost vandaag op de agenda. Want welke zaken moeten in hét verkiezingsprogramma van Overijssel staan? Samen met Harrie Kiekebosch van 't Natuurlijk Huus in Raalte en Paul Hendriksen van Olst/Wijhe in Transitie spraken wij hierover. Beide waren ze het erover eens: groene energie moet de allerhoogste prioriteit krijgen op de politieke agenda.
Kiekebosch: "Als wij verder willen op deze aarde moeten we eerst dit thema aanpakken. Als dat niet gebeurt, zijn alle andere zaken nog steeds wel belangrijk, maar daar komen we dan helemaal niet aan toe." 
Hij vervolgt zijn verhaal dan ook: "De provincie kan nooit genoeg doen om aanjager te zijn op dit gebied. De burger moet het uiteindelijk doen, maar laat de provincie maar meer gaan aanjagen dat wij anders moeten denken." 

Profiteren

Over de stelling 'Nieuwe energieprojecten (zoals zonneparken en windturbines) mogen alleen worden gerealiseerd wanneer omwonenden er direct van meeprofiteren' ontstond discussie aan tafel. "Dat is precies wat we nu in Wijhe doen", vertelt Hendriksen. "Op die manier creëer je meer draagvlak."
Maar Kiekebosch heeft daar een andere mening over: "Het principe dat je het aan de lokale bevolking terug moet geven, vind ik geen juist principe. Het moet niet de reden zijn om zulke projecten voor elkaar te krijgen. Mensen moeten er om andere reden voor kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze een zonnepark heel belangrijk vinden."

Inzicht

Zowel Kiekebosch als Hendriksen geven aan dat we met z'n allen wel naar een duurzamere wereld willen, maar dat het inzicht om het te doen er nog niet is. "We zitten allemaal zo in elkaar dat verandering 'eng' is", aldus Hendriksen. "Dat verklaart ook dat heel veel mensen op dit gebied A zeggen, maar B doen. Daarom is ook de helft van mijn werk het geven van inzichten aan mensen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.