Een toekomst voor Marijn

Wachtlijst ook in Overijssel groot probleem bij zoektocht naar huisvesting voor gehandicapten

Marijn van Dijk en zijn moeder Miranda
Marijn van Dijk en zijn moeder Miranda © Alco van Dijk
Er moet een oplossing komen voor wachtlijsten bij instellingen die mensen met een (meervoudige) handicap huisvesten. Ouders en verzorgers van mensen met een handicap verkeren in onzekerheid over hoe lang het duurt voor hun kind of een ander familielid geplaatst wordt in een instelling. Dat bleek tijdens een thema-uitzending over gehandicaptenzorg op RTV Oost. "Geen instelling durfde te zeggen wanneer er plaats is."
Aanleiding voor die uitzending is de blog van Miranda van Dijk uit Kampen, moeder van de meervoudig gehandicapte Marijn van Dijk. Ze houdt sinds mei op de site van RTV Oost een blog bij over het leven van en met haar zoon. Daarnaast doet ze verslag van de zoektocht naar een goede plek voor Marijn om te wonen. 

Maximaal een uur

De zoektocht naar een goede woonplek is nodig, omdat Marijn steeds groter wordt en dus ook sterker. Van Dijk kan haar zoon fysiek al niet meer aan. Haar man gelukkig nog wel. En zolang dat zo blijft, houden ze de zorg vol. En dan is er natuurlijk altijd nog de vraag, waar kies je voor? Van Dijk koos in ieder geval voor instellingen die op maximaal een uur rijden liggen van woonplaats Kampen.
De zoektocht blijkt een grote opgave. Niet alleen is elke instelling anders en voldoet geen enkele instelling aan alle eisen, die Miranda van Dijk en haar man Alco stellen, ook is er het grote probleem van de wachtlijsten. Een factor die enorme onzekerheid veroorzaakt over de toekomst van hun vijftienjarige zoon. 

Niemand durft

"Wat opviel is dat geen enkele instelling durfde te zeggen wanneer ze plaats hebben voor Marijn. Ook niet hoe dat over drie of vier jaar is", zegt Miranda van Dijk.
Cliëntadviseur Annelies Nijkamp van de Baalderborg Groep in Ommen, dat onderdak biedt aan gehandicapten, erkent dat het lastig is. "Als mensen eenmaal goed zitten, is er weinig doorstroming. Ook personeelstekort kan een rol spelen. Dat is vaker het geval in het westen van Nederland, maar tijdens de uitzending gaf Nijkamp toe dat het probleem ook in Overijssel de kop op steekt. "Ook wij komen dat nu tegen, ja."

Intake anders

Daarnaast is Van Dijk opgevallen dat bijna elke instelling in Nederland een intake anders benadert. "Sommige instellingen beoordeelden Marijn vanaf papier zonder hem zelf te zien." Vanaf papier wordt dan bepaald welke afdeling het beste is. "Daar heb ik me enorm over verbaasd", stelt Van Dijk. "We hebben het wel over een mens met eigen behoeftes."
Uiteindelijk kregen Van Dijk en haar man het advies om Marijn bij verschillende instellingen in te schrijven. Ook al zijn dat instellingen die niet bovenaan het voorkeurslijstje staan.

Crisissituatie

"Het is een heel lastig proces", constateert Ellen van der Kroft die onder meer als kinderarts van het ZGT veel in aanraking komt met gehandicapte kinderen. "Je wilt voorkomen dat er een crisissituatie ontstaat en dus moeten mensen al vroeg beginnen met een zoektocht waar ze eigenlijk nog helemaal niet aan toe zijn. "
Dat verdriet komt ook binnen in de spreekkamer van de huisarts. "Dat zie ik heel vaak", beaamt de kinderarts die ook als consulent werkt op het kinderdagcentrum in Hengelo. 
Marijn staat dus op wachtlijsten, maar wat zou Van Dijk doen als ze morgen hoort dat haar zoon in januari al terecht kan in een instelling? "Dan hebben mijn man en ik een zwaar gesprek, want wij zijn het er nog niet over eens wanneer Marijn uit huis gaat." 

Omstandigheden

Waar die beslissing op uit draait, hangt uiteindelijk van omstandigheden af. "Om welke plek het bijvoorbeeld gaat en of de overgang in fases kan en hoe Marijn zelf in zijn vel zit. Ik kan daar nu nog niks over zeggen."
En wat als het nog vijf jaar duurt? "Dan kan het wel eens te laat zijn, voor ons allemaal. Omdat het dan te zwaar  is geworden. En daar wordt het voor Marijn ook niet beter van."
Maar eigenlijk wil Van Dijk zo lang mogelijk voor Marijn zorgen. "Het liefst tot zijn dood."
Wil je meer lezen over de zoektocht van de ouders van Marijn naar een goed onderkomen voor hun zoon, klik dan hier.

Kijk hieronder de uitzending terug op Facebook. Liever via terugkijken op onze site? Klik dan hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.