Vechtdal

29 gechipte palingen uitgezet in de Vecht: "Over een jaar zijn ze al in Mexico"

Ze hebben een flinke tocht voor de boeg, de 29 palingen die gisteren zijn uitgezet in de Vecht. Ze zijn allemaal voorzien van een chip zodat inzichtelijk wordt waar de palingen precies zijn.
29 palingen werden deze week gechipt. Dit gebeurde middels een kleine ingreep op de operatietafel.

Naar Mexico

"Er wordt een sneetje gemaakt in de buikwand van de paling zodat het zendertje erin kan", vertelt André Breukelaar van Rijkswaterstaat. "Vervolgens gaan er een paar hechtingen in en zo kunnen wij via die zender zien welke route de palingen nemen richting zee." 
Een dag na de ingreep zijn de palingen naar de Vecht bij Gramsbergen vervoerd. Daar zijn ze uiteindelijk vrijgelaten. De palingen hebben vanaf hier een lange, verre tocht voor de boeg.
Volgens Iwan de Vries van Waterschap Vechtstromen duurt het nog wel even voordat de palingen hun bestemming bereiken. "Het duurt ongeveer twee weken voordat ze bij de Afsluitdijk zijn. En als ze dan op open water zijn, duurt het ongeveer een jaar voordat ze in Mexico zijn."
"Over een jaar zijn ze in Mexico''

Terug naar de Vecht?

In de Sargassozee vlakbij Mexico gaan de palingen zich voortplanten. "Het zou leuk zijn als we de nakomelingen van de palingen over een paar jaar hier weer terug zien in de Vecht", vervolgt De Vries.
Het onderzoek naar de zwemroute van de palingen is onderdeel van Swimway, een project van waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta. Zo willen de waterschappen de vismigratie in kaart brengen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.