vluchtelingen

Arie Boxhoorn toch met bus op weg naar Griekenland om vluchtelingen te halen

Arie Boxhoorn uit Zalk van actiegroep We Gaan Ze Halen is vanmorgen toch in zijn bus gestapt om 150 vluchtelingen op te halen uit Griekenland. "Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om die mensen daar te laten creperen, terwijl wij hier in Nederland vrolijk kerstfeest vieren."
Leden van de actiegroep We Gaan Ze Halen gaan vandaag met een lange stoet van auto's en een harmonicabus vanuit Utrecht op weg naar Griekenland. Ze proberen daar 150 vluchtelingen uit de kampen te halen en naar Nederland te brengen.

Staatssecretaris raadt actie af

Dat is tegen het advies van staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid die de actiegroep heeft gewaarschuwd om niet te gaan. De vluchtelingen die in Griekse kampen verblijven moeten daar asiel aanvragen. Dat is de afspraak binnen de Europese Unie. Als de vluchtelingen worden opgehaald zonder toestemming is er sprake van een illegale handeling. De vluchtelingen lopen dan het risico om bij de grens te worden tegengehouden.
Buschauffeur Boxhoorn is niet van plan om de vluchtelingen illegaal naar Nederland te halen. "Ik hoop dat ze in Griekenland gehoor geven aan onze oproep om 150 vluchtelingen klaar te zetten. Als ze er niet staan, dan nemen we niemand mee."

Mensen wakker schudden

De actie is dan niet voor niets geweest, benadrukt Boxhoorn. "Het gaat er niet om dat wij met 150 vluchtelingen terugkomen. Het gaat ons om de aandacht. Wij willen met deze actie de mensen wakker schudden. Iedereen zit met zijn hoofd bij de kersttaart en het kerstkonijn, terwijl er duizenden vluchtelingen aan hun lot worden overgelaten en met de kerst moeten creperen. Het is onze christenplicht om op te komen voor onze naasten. Dat doen we dan ook. Deze actie is vooral bedoeld om iedereen in beweging te krijgen."
Boxhoorn geeft op zijn beurt een advies aan staatssecretaris Harbers. "Laat Nederland het goede voorbeeld geven door met de kerst duizend vluchtelingen uit de Griekse kampen weg te halen en hier op te vangen. Portugal wil dat ook. En als Duitsland en Zweden nou ook duizend mensen ophalen, zijn we al een heel eind op weg om al die mensen te helpen."
De actiegroep We Gaan Ze Halen verwacht op Eerste Kerstdag in Griekenland aan te komen.  

Vluchtelingenwerk juicht actie toe

Vluchtelingenwerk Nederland juicht de actie van We Gaan Ze Halen toe. "Al is het alleen maar om de kerstgedachte dat je vluchtelingen in mensonterende omstandigheden niet aan hun lot overlaat", aldus voorzitter Jan van der Werff. Hij hoopt dat de actie de staatssecretaris vooral aanzet om gestand te doen aan de belofte dat Nederland 8500 vluchtelingen gaat opvangen. "Daarvan zijn er pas 1500 naar Nederland gehaald. Nu moeten de volgende 7000 vluchtelingen ook worden opgehaald."  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.