ps2019

"Weeg Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel mee bij coalitievorming"

Commissaris van de Koning Andries Heidema
Commissaris van de Koning Andries Heidema © RTV Oost / Bart Kieft
De inhoud van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel moet mee worden genomen in debatten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing én de coalitievorming. "Je moet dat heel serieus meewegen", zegt Commissaris van de Koning Andries Heidema op de laatste dag van de Kiesweek van RTV Oost. Een week waarin bezoekers van de site, app en Facebookpagina keuzes maken over belangrijke thema's waarover de politiek in het provinciehuis in Zwolle beslissingen neemt.
Eén van die belangrijke thema's in de Overijsselse politiek is duurzaamheid, volgens Heidema. En dan vooral het uitvoeren van het Klimaatakkoord.

Aan de slag

"Het klimaatakkoord gaat over duurzame energie en het voorkomen van verspilling van grondstoffen. Dat raakt de manier waarop je vervoert, de manier waarop je huis is ingericht, hoe het landschap is ingericht", aldus de Commissaris. "Daar moet de provincie de komende jaren mee aan de slag", voorspelt hij.
De provincie staat voor moeilijke keuzes. "De provincies hebben van de overheid op provinciaal niveau een regierol gekregen om het akkoord met gemeenten en inwoners verder uit te werken."

Allerlei debatten

De Commissaris van de Koning nodigde vanmorgen in het Radio Oost-programma KlaarWakker politieke partijen uitdrukkelijk uit om in gesprek te gaan over de uitkomsten van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.  "Er worden straks allerlei debatten gevoerd op allerlei plekken tussen politieke partijen onderling", zegt hij verwijzend naar bijeenkomsten die RTV oost organiseert in aanloop naar de verkiezingen.
Ook bij de totstandkoming van het coalitieakkoord kan het programma een rol spelen, denkt de Commissaris. "Ook als er een coalitieakkoord moet worden gemaakt, is het enorm belangrijk het mee te wegen in de keuzes die je maakt", zegt Heidema verwijzend naar Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel. 
"Natuurlijk, het is niet altijd wat een meerderheid vindt, maar je moet het wel heel serieus meewegen."
Hét verkiezingsprogramma van Overijssel wordt op 7 januari aangeboden op het provinciehuis in Zwolle tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.