Hengelo

Taakstraf voor Hengeloër die 2500 kilo illegaal vuurwerk in huis had liggen

Het aangetroffen vuurwerk
Het aangetroffen vuurwerk © News United \ Jack Huygens
Een 27-jarige vuurwerkhandelaar uit Hengelo die bijna 2.500 kilo illegaal vuurwerk in zijn huis had liggen, is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Komt hij niet opdagen of voert hij de straf niet goed uit, dan moet hij alsnog 120 dagen de cel in.
De enorme voorraad illegaal vuurwerk werd vorig jaar november in zijn huis gevonden. De officier van justitie zei twee weken geleden tijdens de zitting dat de verdachte zeer onverantwoord handelde, omdat de grote hoeveelheid vuurwerk niet alleen verboden was, maar ook nog eens onbeveiligd in zijn woning lag.
"Van gewoon consumentenvuurwerk mag je maximaal 25 kilo thuis bewaren. U had honderd maal zoveel vuurwerk in uw woning staan. U bracht daarmee niet alleen uzelf, maar ook anderen in gevaar", zei de officier tegen de verdachte.
De officier wees de Hengeloër er op dat in een straal van vierhonderd meter niet alleen andere woningen zijn, maar ook een tankstation, twee supermarkten en een consultatiebureau.

Tip

De man liep tegen de lamp nadat de politie een tip had gekregen bij een grenscontrole. De tipgever overhandigde de politie een lijst waarop illegaal vuurwerk zoals flowerbeds, bangers, Romeinse kaarsen, shells en Cobra 6-bommen besteld konden worden bij de man.
Daarop deed de politie een huiszoeking en werd een enorme hoeveelheid zwaar vuurwerk aangetroffen in de garage achter het huis en op zolder, praktisch naast het bed van de verdachte. 

Hobby

De man verklaarde voor de rechtbank van Zwolle dat hij het vuurwerk in zijn bezit had om zijn vuurwerkhobby te bekostigen. Hij kocht voor 8.000 euro aan vuurwerk en was van plan een deel met winst te verkopen.
Via internet zocht hij naar potentiële klanten. Zo sprak hij af met een persoon die zich 'goudvisje' noemde op een vuurwerkforum. Maar de verdachte ontkent dat hij met deze persoon heeft gehandeld. "Zover is het niet gekomen. Ik zat al op het politiekantoor toen ik het zou leveren."
De Hengeloër heeft een metaalbewerkingsbedrijf en is de eigenaar van de woning. "Ik ben enorm geschrokken", zegt hij tegen de rechter. "Wat ik er allemaal mee vergooid heb... Ik ben heel erg stom geweest en dan druk ik me nog licht uit." Ook belooft hij nooit meer vuurwerk aan te raken. "Ik zal dit jaar met de jaarwisseling nog geen sterretje afsteken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.