Landschap Overijssel wil op meer locaties windmolens

Landschap Overijssel is teleurgesteld over het gisteren gepresenteerde concept-klimaatakkoord. "Ik had gehoopt dat het kabinet een stap verder zou gaan", zegt directeur Jacob van Olst. Overijssel kan volgens Van Olst alleen aan de afspraken voldoen als er snel en op meer locaties windmolens en zonneparken worden toegestaan.

Van Olst riep in het programma Groot Onderhoud politici én burgers op om minder krampachtig te doen over de omslag naar duurzame energie. "Bij elk windmolenplan staat de samenleving op zijn kop, maar we moeten echt stappen zetten. Het is vijf voor 12 geweest."

Van Olst is dan ook van mening dat op meer plaatsen in het Overijsselse landschap windmolens geplaatst kunnen worden. Nu zijn door de provincie kwetsbare natuurgebieden, zoals de Sallandse Heuvelrug en Noordoost-Twente, uitgesloten. "Dat vind ik dom", zegt Van Olst.

De directeur van Landschap Overijssel vervolgt: "Met de energie-opgave die we hebben, moeten windmolens en zonneparken, zij het zorgvuldig, in het landschap ingepast worden." 

Actiecomité 

Daar zijn veel actiecomités het niet mee eens. Zij vrezen geluidsoverlast en slagschaduw, maar de impact van windmolens op de omgeving valt volgens Van Olst hard mee.

Van Olst vertelt: "Ze draaien maar richten geen schade aan. En in bosrijk gebied of een verdicht landschap als Noordoost-Twente vallen ze ook minder op."

Draagvlak vergroten

Om het draagvlak te vergroten moet de overheid volgens Van Olst afdwingen dat de omgeving meeprofiteert. "Er wordt, zeker met windmolens, veel verdiend. Het rendement moet deels ten goede komen aan het beheer en onderhoud van het landschap." 

Van Olst is positief gestemd dat we uiteindelijk erin slagen om de omslag naar duurzame energie te maken. "En dat komt door de jeugd. Die denkt heel anders over de inrichting van het landschap en hun toekomst. De oudere generatie heeft dat niet door." 

U kunt hier het hele programma Groot Onderhoud terugluisteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: