Kerst

Belangstelling voor de kerk wordt minder, maar niet bij de Syrisch Orthodoxe kerk in Glane

Kersttoneel in Glane trekt bomvolle kerk
Kersttoneel in Glane trekt bomvolle kerk © RTV Oost
De Syrisch Orthodoxe kerk in Glane zat vanavond bomvol. De kerkgangers kwamen kijken naar een kersttoneelstuk gebaseerd op de filmklassieker "Home Alone". En dat in een tijd dat de kerken in Nederland nog nooit zo leeg geweest zijn.
Het bleek onlangs weer uit een rapport van het CBS. Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich niet tot een religieuze groepering.
Zo anders is dat bij de Syrisch Orthodoxe gemeenschap in Overijssel, waarbij de belangstelling eerder toeneemt. Dat zegt althans Ruben van der Kaap, bestuurder van het Syrisch Orthodox Jongeren Platform (SOJP).

Home Alone

Hoe dat komt? "Jongeren zijn steeds meer op zoek naar hun eigen identiteit en daar hoort de kerk ook bij. Wij hebben in tegenstelling tot Nederlandse kerken een hele sterke identiteit en staan ergens voor", zegt van der Kaap.
De jongerenorganisatie probeert de kerk toegankelijk te maken voor jongeren. Door bijvoorbeeld een toneelstuk te maken. Dit jaar is gekozen voor een toneelstuk gebaseerd op de filmklassieker 'Home Alone'.

Aramees

"Het jongetje Kevin is helemaal alleen achtergelaten, en waar vlucht hij als eerste naartoe? Naar de kerk", zegt regisseur Diana Yanguc. "Zo geven wij het publiek een boodschap mee om over na te denken".
Het toneelstuk wordt in het Aramees gesproken, ook door de kinderen die meespelen. "Zo houden wij onze taal levend en geven wij die door aan de volgende generatie", zegt Yanguc. "Bovendien is het de taal die Jezus in zijn tijd ook sprak", vult Ruben aan. "Dat maakt het wel heel speciaal".
Kersttoneel in Syrisch Orthodoxe kerk in Glane
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.