nieuws

Nog onbekende wolf trok in oktober door Overijssel

Een nog onbekende wolf heeft in oktober korte tijd door Overijssel gezworven. Dat meldt Wageningen Environmental Research (WENR). Het totaal aantal wolven dat zich dit jaar in Nederland heeft laten zien komt daarmee op tien. Daarnaast lijkt het erop dat een wolf zich definitief in Nederland heeft gevestigd.
De onbekende wolvin heeft tussen 3 en 18 oktober op verschillende plekken schapen aangevallen, in Overijssel en Drenthe. In die periode zijn ook aanvallen op schapen gemeld in Heino en Den Ham. Uit onderzoek is gebleken dat die schapen door een wolf zijn aangevallen, maar het DNA is van te slechte kwaliteit om aan te tonen of de onbekende wolf de dader is, of dat het om een andere wolf gaat. 

Tweede nieuwe wolf

Naast de onbekende wolvin is eind augustus op basis van uitwerpselen die op de Veluwe zijn gevonden vastgesteld dat er nog een andere - op dat moment nieuwe - wolf in Nederland is. Vooralsnog lijkt het erop dat deze wolf nog steeds op de Veluwe rondloopt. Het gaat volgens WENR om een wolvin die in januari in de omgeving van het Duitse Göhrde, ten zuidoosten van Hamburg, werd aangetroffen.
Het is de eerste wolf die uitsluitend op basis van DNA uit uitwerpselen is waargenomen. Andere wolven die in Nederland zijn geweest, werden in eerste instantie op basis van DNA bij aangevallen schapen vastgesteld.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Wolvenmonitor augustus - oktober
Wolvenmonitor augustus - oktober © Wageningen Universiteit

Definitieve vestiging?

Van de wolf die zich eind juli, na omzwervingen door Friesland, Drenthe en Overijssel, op de Veluwe liet zien zijn in de periode van augustus tot medio oktober opnieuw keutels gevonden. Als deze wolf eind januari nog steeds op de Veluwe leeft, dan is de wolf officieel gevestigd in Nederland.
Van de andere zeven wolven die zich eerder dit jaar in Nederland hebben laten zien, zijn geen nieuwe sporen meer gevonden.

Wolvenprotocol

De Nederlandse provincies leggen momenteel de laatste hand aan een nieuw wolvenprotocol, dat een leidraad moet zijn voor hoe om te gaan met de aanwezigheid van de wolf. Het is een geactualiseerde versie van het protocol dat in 2015 van kracht werd.
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.