nieuws

Drukte op Canadese Begraafplaats in Holten om gesneuvelde soldaten te herdenken

Terwijl de midwinterhoorn over de Canadese Begraafplaats in Holten galmt, stroomt het terrein vol. Allemaal om de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Canadese soldaten te herdenken.
In Holten vonden 1.394 Canadezen hun laatste rustplaats. Scholieren plaatsen bij elk graf een lichtje. "Ik doe dit om de soldaten te herdenken", vertelt een jonge bezoeker. "Dankzij hen zijn wij nu een vrij land", doelt de jongen op de gesneuvelde mannen terwijl hij een kaarsje aansteekt.

Oud en jong

De traditie kreeg onlangs via een video ook veel aandacht in Canada. "Het is de vraag waar het meer leeft. Hier, in Nederland, of in Canada", zegt Marc Fraser, voorzitter van Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF). "Ik denk dat het in beide landen heel erg leeft. Bij oud én jong, iedereen is hier aanwezig. Dat maakt het zo bijzonder."
Verslaggever Bart Kieft bij de herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten

Oosterbegraafplaats

Op meer begraafplaatsen in Nederland werd op deze manier stilgestaan bij omgekomen soldaten. Zo werden op de Oosterbegraafplaats in Enschede kaarsen geplaatst bij vijftig geallieerde oorlogsgraven. Ook hier klonk de midwinterhoorn. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.