Enter

Levende kerststal Enter trekt weer duizenden bezoekers kerstverhaal in

Het is de grootste levende kerststal van Nederland, de kerststal in Enter die dit weekend weer duizenden bezoekers het kerstverhaal laat beleven alsof ze er zelf bij waren.
Voor binnenkomst wordt iedereen ingeschreven, zoals destijds Keizer Augustus dat deed met de volkstelling. Bezoekers wandelen door de poort het plaatsje Bethlehem binnen dat in het bos aan de Jagersweg is opgebouwd. 

Vrijwilligers

De organisatie begint in november al met het opbouwen van de locatie. Met kerst zijn er zeker 35 vrijwilligers actief.  De kerststal is vandaag en tweede kerstdag geopend van 13.00 uur tot 18.00 uur. 
In het open veld houden de herders bij het kampvuur de wacht over hun kudde schapen. In de stal iets verderop staan os en ezel en er zijn zelfs lammetjes. Door het bos zijn de drie wijzen op weg naar de stal waar een kerstkindje, gewikkeld in doeken, in de kribbe ligt. Ook nu zijn de drie wijzen op weg naar de stal met hun geschenken.

Nieuwe lampen

Hoe blijf je de grootste van Nederland? Voor Ada Spoelder, betrokken bij de organisatie van het evenement, geen moeilijke vraag. "Blijven vernieuwen", zegt ze. "Dit jaar hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe lampen, want het wordt al wel rond vier uur 's middags donkerder en dan heb je lampen nodig."
De kerststal trok al eens meer dan tienduizend bezoekers en Spoelder heeft goede hoop dat dit aantal ook dit weekend gehaald kan worden. "Met dit mooie weer, ik zie veel mensen." In inderdaad, het is druk op eerste kerstdag in Enter. Ook morgen is de levende kerststal nog te bewonderen. 

Zoektocht

Dan uiteraard met een nieuw kerstkindje in de kribbe, want daar kan de organisatie er eigenlijk niet genoeg van hebben. "Na Sinterklaas gaan we altijd op zoek naar baby's en vragen we of ze anderhalf uur in de stal mogen liggen. Met de moeder erbij gaat dat altijd goed."
Eén van de moeders die heeft ingestemd zit bij haar zoontje naast de kribbe. "Ik moest er wel even over nadenken, want hij is nog maar twee weken oud. Maar tot nu toe gaat alles goed. En het is toch wel heel bijzonder."

Broodjes bakken

De kinderen konden broodjes bakken boven een open vuur. Er waren kleurplaten beschikbaar en in een grote kerstboom konden ze wensen ophangen. Net als elk jaar krijgen de pasgeboren lammetjes veel bekijks. "Er is een boer, die speciaal voor onze kerststal lammetjes in deze periode geboren laat worden", zegt Ada Spoelder van de Enterse Kloomp'n Daansers. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.