Topdrukte bij platenzaken: "Met name jongeren komen hier vaak"

Het lijkt inmiddels onlosmakelijk verbonden met de decembermaand: (oude) muziek en dan het liefst op ouderwets vinyl. Deels gevoed door de populariteit van de Top2000 zit de verkoop van lp's al een aantal jaren in de lift. En opmerkelijk: de meeste kopers zijn onder de dertig jaar.

Johan Dollekamp van platenzaak Popeye uit Hengelo moest vorig weekend alle zeilen bijzetten in zijn winkel. Het was druk, heel druk. "Ik verkoop ook veel cadeaubonnen voor cd's of platen, maar op een gegeven moment waren alle papiertjes en kartonnetjes op. Toen moest ik alle creativiteit uit de kast halen."

Oude lullen

Opvallend is dat lp's met name bij jonge mensen het populairst zijn. Merkt ook Bart Haselbekke van Vinylparadijs in Geesteren: "De jeugd wil weer een plaat hebben. Niemand verwacht dat. Iedereen denkt dat lp's voor oude lullen zijn, maar niets is minder waar. De ouderen verkopen ze en de jeugd koopt ze."

Hype 

De platengekte is al een aantal jaren aan de gang, maar op een hype lijkt het niet meer. De populariteit is gestabiliseerd. Volgens Haselbekke hoort het er helemaal bij. "De verkoop lijkt op het niveau van de jaren tachtig nu. Prachtig om te zien", zegt hij enthousiast. 

Daarbij is er met name vraag naar tweedehands vinyl, van bands als Fleetwood Mac en Dire Straits. Maar ook albums van popsterren als Ed Sheeran vliegen de winkel uit. 

Jeugdsentiment

Wat is dan toch het magische er aan? "Het is met name jeugdsentiment", zegt muziekliefhebber Elfriede. "Als je een plaat opzet, de naald gaat er op en dat geknisper... Heerlijk. Dat is echt vinyl luisteren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
lp's Platenzaken Nieuws
Deel dit artikel: