Afvalverwerker Twence mag vliegas naar Duitsland blijven exporteren

Afvalverwerker Twence in Hengelo mag doorgaan met de export van vliegas naar Duitsland. De Raad van State maakte vandaag een einde aan het exportverbod dat was opgelegd door het ministerie van Infrastructuur.

Twence dreigde in de knel te komen met het vliegas, omdat er in Nederland te weinig capaciteit is om dit gevaarlijke afval op te slaan. Het bedrijf exporteert de vliegas al jaren naar Duitsland, waar het wordt verwerkt in mortel voor het stutten en opvullen van oude mijnen.

Vliegas komt vrij bij de verbranding van bijvoorbeeld steenkool. De as gaat mee met de rookgassen.

Plots exportverbod
Het ministerie gaf, net als de Duitse overheid, toestemming voor de export. Maar het ministerie kwam plotseling met een exportverbod na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.


Het Hof verbood het opvullen van een open steengroeve in Italië met vliegas. Het was gevaarlijk voor het milieu. Volgens de Raad van State is de situatie in de Duitse mijnen anders.

Nuttig gebruik

De vliegas van Twence en andere afvalverwerkers wordt daar diep onder de grond in mortel verwerkt en kan daardoor niet het grondwater vervuilen. Daarom is er sprake van een nuttig gebruik van afval en dan mag het geëxporteerd worden. Afval dat niet nuttig kan worden gebruikt, moet in Nederland blijven.

Grote aandacht
De rechtszaak van Twence tegen het ministerie werd ook door andere grote Nederlandse afvalverwerkers met grote aandacht gevolgd. Ook die bedrijven werden getroffen door het exportverbod dat nu door de Raad van State is opgeheven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vliegas Twence Raad van State Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: