Pech voor Hardenbergse actievoerders We Gaan Ze Halen

Pech voor We Gaan Ze Halen-actievoerder Jan van der Giessen uit Hardenberg. In de Griekse hoofdstad Athene is een navigatiesysteem en een tas met medicijnen uit zijn bus gestolen.

Jan was samen met zijn plaatsgenoot en vriend Peter van der Heide onderweg naar Athene voor de actie van We Gaan Ze Halen. Het was hun bedoeling om met tientallen auto's en een bus 150 vluchtelingen op te halen uit de overvolle kampen in Griekenland. Maar ze reizen zonder vluchtelingen weer terug omdat de Griekse en de Nederlandse regeringen daar niet aan willen meewerken.

Uren wachten

De dieven hebben bij de diefstal de bestelbus opengebroken. De schade aan de wagen en de diefstal van de navigatie is slechts een kwestie van geld, zo zegt Jan. Die schade is volgens hem wel te herstellen.

Ook bij de grens tussen Servië en Hongarije zat het de Hardenbergers niet mee. Daar moesten ze uren wachten. Alle, met name Nederlandse, auto's werden uitvoerig van binnen en van buiten gecontroleerd. De douaniers namen daar ruim de tijd voor.

Heenreis

Op de heenreis gebeurde precies hetzelfde. Gea Overweg en Jaap Boersma uit IJsselmuiden stonden zo'n vijf uur met hun wagen stil bij dezelfde grensovergang.

In een video vertelt Gea dat elke auto werd gecontroleerd en dat iedereen eruit moest. Bij de grens werd ook de vraag gesteld of ze naar Griekenland gingen. Het geeft volgens Gea wel aan dat de douaniers op de hoogte waren van de actie We Gaan Ze Halen.

Vertrokken

Alle deelnemers van deze actie zijn op tweede kerstdag weer vertrokken naar Nederland. De meesten zullen vandaag in de loop van de avond weer thuis zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: