nieuws

Pluimveehouder betaalt voor maatregelen die nieuwe fipronilcrisis moeten voorkomen

Ministers Bruno Bruins en Carola Schouten hebben in de Tweede Kamer het nieuwe Actieplan Voedselveiligheid gepresenteerd. Dit nadat in juni bleek dat naast de boeren óók de overheid fouten heeft gemaakt tijdens de fipronilcrisis. De rekening van het plan ligt vooralsnog alleen bij de pluimveehouder. 
De conclusie van het onderzoek naar de fipronilaffaire loog er niet om: "Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt voedselveiligheid te weinig aandacht", zo staat in het rapport van de commissie Sorgdrager.
Maar ook de pluimveesector en twee verantwoordelijke ministeries kregen een flinke tik op de vingers; ze reageerden niet snel genoeg, waardoor de situatie uit de hand kon lopen. De opdracht voor de partijen was helder: neem verantwoordelijkheid en zorg dat er ruimte komt voor zelfregulatie.
En dat is met het Actieplan Voedselveiligheid gelukt, vindt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "De belangrijkste verandering is de manier waarop we informatie delen. We kunnen nu veel sneller ingrijpen en een crisis in de kiem smoren."
De NVWA blokkeerde in 2017 pluimveebedrijven, waaronder in Tilligte, omdat er fipronil in eieren was ontdekt. Fipronil is giftig en mogelijk kankerverwekkend.
Het rapport is opgesteld door de twee verantwoordelijke ministeries (Medische Zorg en Sport & Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), vertegenwoordigers van de pluimveesector en de NVWA.

Boeren betalen

Een nieuw kwaliteitssysteem moet onder meer een nieuwe besmetting voorkomen. En die strengere controles kosten geld, dat uit de zakken van de boeren moet komen. Toch is er vanuit de sector begrip voor de maatregelen, zegt De Haan; "Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren." 
De extra kosten die boeren maken, moeten uiteindelijk worden terugverdiend als de prijzen van eieren worden gecorrigeerd. Vooralsnog wringt daar de schoen. 
"Afnemers van eieren willen niet extra betalen voor eieren die straks beter gecontroleerd zijn", aldus De Haan. "We hopen dat de extra kosten die pluimveehouders maken in de loop van 2019 alsnog worden verwerkt in de tarieven."

Grootschalige oefening

Of het Actieplan Voedselveiligheid ook in de praktijk werkt tijdens een crisissituatie, moet volgend jaar blijken tijdens een grootschalige oefening. Dan wordt ook bekeken of het actieplan op andere sectoren kan worden toegepast.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.