hengelo

Honderden mensen bewijzen laatste eer aan Hanna Kulhan, 'geweten van Syrisch-Orthodoxe gemeenschap'

Honderden mensen bewezen gisteravond de laatste eer aan Hanna Kulhan. Hij overleed deze week op 92-jarige leeftijd. Kulhan was in 1965 de eerste Turks-Aramese gastarbeider in Nederland en één van de grondleggers van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Overijssel.
Voor de rouwplechtigheid was gisteravond zoveel belangstelling dat de mensen in meerdere shifts een bezoek brachten aan de St. Johannes de Apostelkerk in Hengelo. Het is tekenend voor hoeveel Kulhan betekende voor de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Overijssel.
Als gastarbeider kreeg Kulhan ruim een halve eeuw geleden een baan in de fabriek van Stork. In 1977 was hij een van de oprichters van de eerste Syrisch-Orthodoxe kerk in Europa. Bovendien zorgde hij ervoor dat het eerste bijbehorende bisdom zich vestigde in Hengelo.

Grote leegte

Tot op zeer hoge leeftijd bleef de invloed van Kulhan op de gemeenschap groot. Ondanks zijn afnemende gezondheid bleef hij een persoon bij wie men te rade kon gaan. "Het ontzag voor die man was enorm. Hij laat een grote leegte achter in de gemeenschap", zegt kleinzoon Johny Messo.
Ook vanavond is in de St. Johannes de Apostelkerk gelegenheid om te rouwen. De uitvaart vindt morgenmiddag plaats en RTV Oost is daar ook bij. Deze reportage is morgen te zien in Overijssel Vandaag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.