Nieuws

Baasjes en hulphonden kunnen een middagje onbekommerd ravotten

Onbezorgd met je hulphond op Oudjaarsdag over straat, dat blijkt niet altijd meer zomaar te kunnen. Steeds vaker duiken berichten op over hulphonden, die op straat met vuurwerk worden geconfronteerd terwijl hun blinde of hulpbehoevende baas dit niet ziet aankomen of zich niet kan verweren. Gevolg: een getraumatiseerde hulphond. 
Hondenschool Dogplaza uit Enschede kwam op het bijzondere idee uitsluitend bazen met hulphond even ontspanning te bieden op de velden van het Dieren Opvangcentrum Enschede, een vuurwerkvrije zone. De honden konden er spelletjes doen maar ook lekker rennen en met elkaar spelen.

Dubbel genieten

Leonie Mengerink uit Neede maakt er graag gebruik van. "Ja, het is echt super dat dit kan", zegt ze. "We genieten er allebei van." Ze heeft haar hond nog maar zeven maanden, dus dit is de eerste Oud en Nieuw die ze samen met hem beleeft. "Je wilt niet dat hij een trauma oploopt, zodat hij zijn werk niet meer kan doen."

Zeventig handelingen

Voor Liesbeth de Vries van DogPlaza was dat de reden om deze dag aan te bieden aan hulphonden en hun baasjes. "Het is van de gekke dat mensen vuurwerk gooien naar een hulphond. De eigenaren hebben zo'n hond echt nodig, vaak kunnen ze wel zeventig handelingen. Zonder hun hulphond zijn ze weer op zichzelf aangewezen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.