Theologisch jaaroverzicht van Herman Koetsveld: 2018 was vol paradoxen

Het wordt al bijna een traditie voor Herman Koetsveld: jaarlijks maakt hij een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen van het afgelopen jaar en probeert die in theologisch perspectief te plaatsen. 2018 was voor hem het jaar van paradoxen. Enerzijds worden letterlijk muren opgebouwd om mensen te weren, anderzijds zoekt men manieren om de grote vraagstukken van deze tijd het hoofd te bieden.

Die samenwerking ziet Koetsveld terug bijvoorbeeld in het pact van Marrakesh, om migratie op een ordelijke manier te laten verlopen. En op lokale schaal zijn er allerlei initiatieven om vluchtelingen te helpen. Ook is er wereldwijd bezorgdheid om het klimaat. 

Het verhaal moet terug

Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde onlangs een onderzoek naar de kerkelijke betrokkenheid van Nederlanders. Die wordt steeds kleiner. Volgens Koetsveld is het een misverstand dat daarmee ook het geloof uit de samenleving is verdwenen. Hij vindt een onverwachte medestander in Bas Heijne, die in zijn nieuwste boek Onbehagen schetst dat mensen hun 'bedding' terug willen hebben. Koetsveld: "Het verhaal moet terug". 

Homo-huwelijk

Kwaad maakte Koetsveld zich het afgelopen jaar ook. De synode van van de PKN maakt onderscheid tussen het zegenen van een relatie en het inzegenen ervan, volgens Koetsveld een woordtruc om de behoudende tak van de PKN binnenboord te houden. "Terwijl in het Nieuwe Testament geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen slaaf en vrije, Griek en Joods, man en vrouw, vul maar aan met homo's en hetero's."

Herman Koetsveld is predikant in de Waterstaatskerk in Hengelo en columnist voor Nieuw Wij.

Zondag 30 december in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hiernumaals hengelo Regio Hengelo pkn Nieuws
Deel dit artikel: