nieuws

Gemengde gevoelens over parkeerverbod Grote Kerkhof Deventer

Stil zal het worden, op het Grote Kerkhof in Deventer. Vanaf komende woensdag mag er niet meer geparkeerd worden op het plein in de binnenstad. Ruim 100 parkeerplaatsen vervallen en daar is niet iedereen blij mee.
Gemord wordt er, in eetcafé De Zevende Hemel, gelegen aan het Grote Kerkhof. De uitbater denkt dat het een verlaten boel gaat worden op het plein. "Misschien is het in de zomer leuk, als er wat meer terrassen zijn, maar in de herfst en winter zal het akelig stil worden. En dan te bedenken dat het hier ook nog altijd hard waait. Ik vind het maar niks, zo'n autovrij plein."

Funest

Binnen zitten zes ondernemers en binnenstadbewoners aan de koffie. "Een vreselijk besluit", klinkt het. "Funest ook voor de middenstand aan deze kant van de stad. Mensen die normaal gesproken snel een boodschap doen in de buurt van het Grote Kerkhof, die blijven weg. Want je moet eerst je auto parkeren aan de andere kan van de IJssel, dan met het pontje naar deze kant komen en vervolgens nog een hele wandeling naar de winkels maken. Dat is voor toeristen leuk, maar voor een korte snelle boodschap is het geen optie. Ook voor mensen die slecht ter been zijn wordt het een crime."

Wereldstad

Maar er kan toch geparkeerd worden aan de Nieuwe Markt? "Ja, dat kost 2,50 euro per uur. Als je een hele dag wilt staan, kost dat 25 euro. Ik herhaal, 25 euro!", zegt een ondernemer. "Ik kom veel in Madrid en Barcelona, daar parkeer ik nog goedkoper in de binnenstad. En dat zijn wereldsteden! Deventer is dat nou niet bepaald."

Lebuinus

Ook buiten op de parkeerplaats vrijwel niets anders dan vraagtekens. "Waar moeten we dan parkeren? Op de Worp? Wat onhandig. En als je dan even snel naar het stadskantoor moet?" Een enkeling ziet nog wel de charme van een autovrij plein. "Dan komt de kerk Lebuinus beter tot zijn recht."
Ook de koster van de kerk staat positief tegenover het besluit: "Overal ter wereld worden steden autoluw, nu hoort Deventer er dus bij." Ook maakt hij zich geen zorgen over de bereikbaarheid van de kerk voor mensen die slecht ter been zijn. "Je kunt het plein nog steeds per auto bereiken, dus mensen kunnen afgezet en opgehaald worden. Parkeren kan om de hoek op de Nieuwe Markt, daar is het op zondagochtend altijd rustig."

Besluit

Het besluit voor een parkeerverbod op het Grote Kerkhof viel een paar jaar geleden. Het was wisselgeld voor GroenLinks, dat had ingestemd met de bouw van het nieuwe stadskantoor. Als tegenprestatie wilde de partij graag dat het plein autoluw zou worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.