raadsleden

'Mannelijke raadsleden willen vaak snel van A naar B, vrouwen zien dat het ook anders kan'

Nog nooit was het aandeel vrouwen in de gemeenteraden zo hoog als nu: 31,67 procent. In 2001 was Gerda Bruins (VVD) nog de eerste vrouwelijke fractievoorzitter in de raad van de gemeente Hof van Twente. "Vrouwen hebben vaak een andere kijk op zaken."
Toen Bruins in 2001 in de raad kwam, werd ze gelijk fractievoorzitter. "Het was wel vreemd. Het was ook nooit mijn intentie, maar door het grote aantal voorkeurstemmen steeg ik naar plek twee. De nummer één werd wethouder. Mij werd gevraagd om fractievoorzitter te worden. Dat was onverwachts, maar ik heb ja gezegd."

Andere visie

De andere fractievoorzitters keken aanvankelijk een beetje neer op Bruins. "Ik was toen ook nog vrij jong vergeleken met de rest, dus ze dachten 'dat meisje kunnen we wel even overrulen'. Maar ik heb standgehouden."
Verschillen met de mannelijke collega's waren en zijn er wel, zegt Bruins. "Ik had een andere visie en andere standpunten dan de rest van de raadsleden. Bij de kwesties over de school 't Gijmink en onlangs de bomenkap in Goor bijvoorbeeld, waren het de vrouwelijke raadsleden die daar genuanceerder over dachten."
Waar dat verschil 'm dan in zit? "Mannelijke raadsleden willen over het algemeen heel snel van punt A naar punt B, in één lijn, zo snel mogelijk. Vrouwen zien vaker dat het ook linksom of rechtsom kan, als het eindresultaat maar goed is."

Record

Bruins is nog steeds fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Hof van Twente. Tegenwoordig is meer dan een derde van de 25 raadsleden in de gemeente vrouw. Dit is zelfs meer dan het landelijke gemiddelde van 31,67 procent. 
Dat landelijke percentage was nog nooit zo hoog. Bij de herindelingsverkiezingen van november is er een flink aantal vrouwelijke raadsleden bij gekomen in Nederland. In de nieuw gevormde fusiegemeenten worden raadsleden vandaag geïnstalleerd. Daardoor zijn er vanaf vandaag in totaal 8.619 raadsleden, van wie 2.730 vrouw.

Rijsen-Holten en Enschede

De gemeente Rijssen-Holten heeft met drie vrouwelijke raadsleden op een totaal van 25 relatief de minste vrouwen in de raad van alle Overijsselse gemeenten. Enschede en Zwolle voeren de lijst aan in de provincie: in beide gemeenten zijn vijftien van de 39 raadsleden vrouw.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.