vuurwerkslachtoffers

Regio Twente beleeft onrustige jaarwisseling, twee doden en grote brand in Almelo

De regio Twente beleefde een onrustige jaarwisseling. Naast de aandacht voor tweede dodelijke slachtoffers als gevolg van vuurwerk en een misdrijf moesten de hulpdiensten alle registers opentrekken voor het blussen van branden. Een grote brand op Oudejaarsavond op het bedrijvenpark in Almelo vroeg om een grote inzet van de brandweer.
Aan de Gerststraat in Enschede werd kort na de jaarwisseling een man dood aangetroffen op straat. Vermoedelijk is het slachtoffer om het leven gekomen bij een enorme vuurwerkexplosie. De politie weet nog niet precies wat er misging. Het gaat om een 54-jarige man uit Enschede.

In een woning aan de Lepelaarstraat in Losser is net na drie uur vannacht het levenloze lichaam van een man gevonden, die vermoedelijk door een misdrijf om het leven kwam. De politie is nog bezig met een onderzoek om te achterhalen wat er is gebeurd. Een vrouw is aangehouden. 

Branden

De brandweer had te maken met verschillende branden, waaronder een grote brand in een bedrijfsgebouw op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. De brand was vlak voor de jaarwisseling onder controle.  De brandweer is tijdens Oud en Nieuw in totaal 107 keer gealarmeerd. In Almelo moest een brandende auto worden geblust, die in de Irisstraat stond en vlam had gevat als gevolg van vuurwerk. Aan de Rietstraat in Almelo ging een schuur achter een woning in vlammen op. In bijna alle andere gevallen ging het om kleine incidenten met vuur, zoals container- en afvalbrandjes. In de Lindelaan in Goor werd op straat een lading pallets in brand gestoken.
Vorig jaar moest de brandweer in Twente 92 keer voor dit soort zaken uitrukken.
Vooral in de uren voorafgaand aan de jaarwisseling en in de vroege ochtend hadden de hulpdiensten de handen vol aan schuurbranden, containerbranden, mishandelingen, steekincidenten, vuurwerkletsels, vuurwerkoverlast, inbraken, burenruzies, relationele conflicten en inbraakalarmeringen. Op een spuugincident na is er geen sprake geweest geweld tegen de hulpverleners van de
hulpdiensten.

Vuurwerkletsel

De Twentse ziekenhuizen kregen 29 vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Op het MST in zijn tien vuurwerkslachtoffers behandeld voor diverse letsels. Bij twee van hen is sprake van ernstige verwondingen aan het gezicht, met mogelijk blijvende schade aan de ogen.
Het ZGT in Almelo kreeg zeven vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp met aanzienlijk letsel en of brandwonden. Een van de slachtoffers is vervoerd naar het oogziekenhuis in Rotterdam met ernstig oogletsel.   
Op de huisartsenposten in Almelo, Enschede en Oldenzaal meldden zich nog elf vuurwerkslachtoffers met lichter letsel, waaronder vijf minderjarigen.

Aanhoudingen

De politie heeft in Twente tijdens de jaarwisseling 12 mensen aangehouden voor mishandeling, verstoren van openbare orde, openbare dronkenschap een poging tot inbraak en rijden onder invloed. Op Oudejaarsavond had de politie voor elf uur vooral te maken met veel overlastmeldingen van vuurwerk.
Na 23.00 uur kregen agenten te maken met geweldsincidenten zoals conflicten in relationele sfeer, mishandelingen en steekincidenten.  Ook waren er inbraakmeldingen. Twee inbrekers konden in Enschede aangehouden.
In de horeca heeft de politie enkele aanhoudingen gepleegd, maar over het algemeen heerste een gemoedelijke sfeer. Er geen meldingen binnengekomen van geweld tegen hulpverleners. Bij een aanhouding is een politieman door de verdachte in zijn gezicht gespuugd, hiervan wordt aangifte gedaan.

Voorlopig beeld

Het voorlopige beeld is dat het aantal incidenten voor alle hulpdiensten vergelijkbaar was met de voorgaande jaarwisselingen. Er is nog geen zicht op de omvang van de schade ten gevolge van de jaarwisseling.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.