Fotograaf uit Hengelo bij vreugdevuur Scheveningen: 'Een leek had kunnen zien dat dit fout ging'

Hij stond in de nieuwjaarsnacht midden in de vonkenregen in Scheveningen. Fotograaf Eric Brinkhorst uit Hengelo dacht er rustig oud en nieuw te kunnen vieren. Zijn foto's belandden uiteindelijk op de voorpagina's van diverse kranten. "Het verbaasde mij niet dat het zo mis ging."

Door de wind van zee veroorzaakte de 48 meter hoge berg vol pallets een vuurregen die over Scheveningen trok. Onder meer auto's en huizen raakten beschadigd. 

'Bizar'

"Mijn vrouw werkt in Den Haag en we hebben daar een klein huisje", vertelt Brinkhorst. "We vierden daar oud en nieuw. Met een fles in de hand stonden we te kijken hoe het vreugdevuur werd ontstoken. Uiteindelijk stond ik bij het eindpunt van de tram. Daar stond gras in brand en overal lag brandend materiaal op de grond. Het was bizar."

Brinkhorst uitte online al zijn verbazing over de grootte van de gebouwde toren nog voordat het vuur werd aangestoken. "Ik kreeg toen allerlei vervelende reacties", zegt Brinkhorst. "Ik moest dat niet nog een keer zeggen anders kwamen ze mijn tandjes eruit halen."

Angst voor onrust

De intimidaties geven volgens Brinkhorst aan hoe groot de angst voor onrust is bij de gemeente. Zo was bekend dat de stapel 13 meter hoger was dan toegestaan, toch werd er niet ingegrepen en werden de pallets aangestoken. "Een leek had kunnen zien dat dit niet goed kon uitpakken", aldus Brinkhorst. "De wind komt van zee, dat is niet handig." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
scheveningen brand paasvuur Nieuws
Deel dit artikel: