Ontzwavelingsvloeistof lekt weg bij NAM-locatie in Collendoorn

Op de NAM-locatie Collendoornerveen aan de Slagenweg in Collendoorn is vanochtend een lekkage geweest waarbij ontzwavelingsvloeistof is gelekt. Dat meldt de NAM op haar website.

Uit een installatie lekte ongeveer één kubieke meter ontzwavelingsvloeistof. Een kleine hoeveelheid is in een naastgelegen sloot terecht gekomen. De sloot is over een lengte van ongeveer twintig meter afgedamd en afgezet. Buiten de afzetting is er volgens de NAM geen gevaar voor de omgeving. Wel kan lokaal een hinderlijke geur te ruiken zijn.

Installatie stopgezet

Na het constateren van de lekkage is de installatie direct stop gezet en zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding van de vloeistof te voorkomen. In de loop van de middag is de NAM begonnen met de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Deze duren volgens het bedrijf enkele dagen.

Via een bericht op de website laat de NAM weten dat er direct na het incident contact is geweest met het Staatstoezicht op de Mijnen. "Daarnaast is er ook afstemming gezocht met andere betrokken instanties zoals de gemeente Hardenberg en waterschap Vechtstromen. Ook zijn de omwonenden en de landeigenaar door de NAM geïnformeerd."

De NAM is een intern onderzoek gestart naar de oorzaak. Het bedrijft meldt de lekkage te betreuren.

Wat is ontzwavelingsvloeistof?
Ontzwavelingsvloeistof wordt ingezet om aardgas te ontdoen van waterstofsulfide (H2S). In sommige gevallen - zoals bij Collendoornerveen - zitten lage concentraties H2S van nature in het aardgas. Aardgas met H2S noemen we zuurgas, wat zonder behandeling niet geschikt is om in het landelijke gasnetwerk te worden ingevoegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
NAM Collendoorn gaswinning Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: