vechtdal

GroenLinks Hardenberg wil onafhankelijk onderzoek naar lekkage NAM-locatie Collendoorn

De fractie van GroenLinks Hardenberg vindt dat een onafhankelijke partij onderzoek moet doen naar de lekkage van ontzwavelingsvloeistof bij de NAM-locatie aan de Slagenweg in Collendoorn.
Fractievoorzitter Romano Boshove wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe zij tegenover een onafhankelijk onderzoek staan. Boshove is geschrokken van de lekkage. "Dit is het zoveelste incident bij een gaswinningslocatie en daarvan hebben we er nogal wat in Hardenberg", vertelt hij.
Hij vindt het goed dat de NAM een intern onderzoek is gestart naar de lekkage, maar helemaal gerust op een eerlijke uitkomst is hij niet. "Ik heb het college gevraagd of zij bij het Staatstoezicht op de Mijnen wil aandringen op een onafhankelijk onderzoek. De vloeistof heeft toch een sloot over een lengte van zo'n twintig meter vervuild."
GroenLinks Hardenberg wil verder van het college weten of er op enig moment gevaar is geweest voor mens of dier. De NAM meldt in een bericht op haar website dat er buiten het gebied dat is afgezet geen gevaar voor de omgeving is geweest. Wel kan lokaal een hinderlijke geur te ruiken zijn. Met dit antwoord neemt GroenLinks Hardenberg dus geen genoegen.
Ook wil GroenLinks van het college weten hoe de NAM de troep opruimt. "Is dit alleen de vervuilde sloot of ook vervuiling binnen de NAM-locatie?"
De NAM meldt dat de installatie in Collendoorn direct stop is gezet toen de lekkage werd geconstateerd en dat er maatregelen zijn genomen om verdere verspreiding van de vloeistof te voorkomen. In de loop van de middag is de NAM begonnen met de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Die gaan enkele dagen duren.
Tot slot vraagt GroenLinks aan het college om een voorlopig verbod op het gebruik van ontzwavelingsvloeistof. "In elk geval tot duidelijk is wat de oorzaak is geweest van de lekkage en om herhaling te voorkomen, ook bij andere locaties."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.