nieuws

Wereldwijde belangstelling van politie voor methode om cryptofoons 'af te tappen'

Politiekorpsen vanuit de hele wereld kloppen bij de politie in Overijssel aan met de vraag hoe het is gelukt om de zwaar beveiligde criminele mobieltjes 'af te tappen'. Dat zegt Aart Garssen, hoofd van de regionale recherche Oost-Nederland.
Tijdens 'operatie-Goliath' had de politie Oost-Nederland een wereldwijde primeur: voor het eerst lukte het om codes te ontsleutelen van zogenoemde cryptofoons, speciale mobieltjes die criminelen gebruiken om via tekstberichten met elkaar te communiceren. De politie kon zodoende '24/7' over hun schouders meelezen.

Dreigende liquidaties
Daarop volgden meerdere aanhoudingen. Het wantrouwen in de onderwereld werd vervolgens zo groot dat er liquidaties dreigden. Om dit te voorkomen, maakte de politie het nieuws over het meekijken op de cryptofoons bekend tijdens een persconferentie.

Schat aan informatie
De ‘operatie-Goliath’ leverde een schat aan informatie op. Er loopt al een aantal onderzoeken en er volgen volgens politiechef Garssen nog meer onderzoeken. Ook wordt er nog een hele reeks arrestaties verwacht.

Wereldwijde belangstelling

Korpsen vanuit de hele wereld willen nu van de politie Oost-Nederland weten hoe het is gelukt de codes van de cryptofoons te ontsleutelen. Volgens Garssen wordt de buitenlandse collega’s dit ‘trucje’ geleerd. “Als Nederlandse en internationale politie leren we van elkaar. De kennis die we hebben opgedaan is natuurlijk ook beschikbaar voor andere politie-eenheden.”

Extreem druk jaar
Voor de politie Oost-Nederland was 2018 een extreem druk jaar. De cryptofoons, de Enschedese ‘kwartetmoord’, de moord op de opa in Wierden, de moord op Enschedeër Daan Mellée, de Zwollenaar die in stukken gesneden werd teruggevonden in een kruipruimte, de fatale schietpartij in Holtheme, de massale politieactie in het Almelose Nieuwstraatkwartier.
Tekst gaat verder onder foto
De grootscheepse politieactie in het Almelose Nieuwstraatkwartier
De grootscheepse politieactie in het Almelose Nieuwstraatkwartier © RTV Oost

Criminaliteit verhardt

Volgens Garssen is er geen sprake van een uitzondering meer en verhardt de criminaliteit in toenemende mate. Met steeds vaker fatale afloop: “Criminelen lijken steeds vaker bereid naar het allerzwaarste middel te grijpen.”

Ondermijning

Tegenover RTV Oost vertelt Garssen onder meer over het probleem van de ondermijning, waarbij boven- en onderwereld in elkaar vloeien. Zo zijn er de problemen rond boeren die worden benaderd om voor lucratieve bedragen schuren te verhuren om er hennepkwekerijen in onder te brengen of productie van xtc. “Met synthetische drugs worden in Nederland vele miljarden verdiend.”
Tekst gaat verder onder foto
De politie werd in 2018 geconfronteerd met een recordaantal dumpingen van drugsafval
De politie werd in 2018 geconfronteerd met een recordaantal dumpingen van drugsafval © News United

Recordaantal dumpingen drugsafval

Vorige week werd bekend dat er dit jaar sprake was van een recordaantal dumpingen van chemisch drugsafval. Het ging om 55 incidenten, tegenover 44 vondsten het jaar ervoor.
Volgens Garssen lozen xtc-criminelen het afval op soms bizarre wijze. “We zien die vaten, of dat het gedumpt wordt in de gierkelder bij een boer, of op het oppervlaktewater. Er zijn zelfs voorbeelden van dumpingen waarbij ze met een wagen over de weg rijden en de sluiter open laten staan.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.