NAM

Haperende pomp in NAM-installatie Collendoorn mogelijk oorzaak lekkage

De lekkage van ontzwavelingsvloeistof bij de NAM-locatie in Collendoorn komt door een technisch mankement in een bovengrondse installatie. Zoals het er nu uitziet, is een haperende pomp de oorzaak.
Gisteren werd geconstateerd dat een kubieke meter van de chemische ontzwavelingsvloeistof wegliep uit de voormalige gaswinningslocatie aan de Slagenweg. De installatie is direct stopgezet en de schoonmaakwerkzaamheden en het afgraven van de vervuilde sloot zijn in volle gang.

Pomp

Een eerste onderzoek wijst uit dat een pomp van de net zes maanden oude installatie heeft gehaperd, waarom de veiligheidsmaatregelen niet in werking traden is nog niet duidelijk. Kleppen moeten voorkomen dat de vloeistof - die wordt gebruikt om het zure gas uit Overijssel geschikt te maken voor het netwerk - bovengronds komt bij een technisch mankement.

Onafhankelijk onderzoek

GroenLinks Hardenberg wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de oorzaak, maar ook naar de gevolgen van de lekkage. Romano Boshove: "Het is in een sloot gelopen, landbouwgrond ligt hier naast en wie zegt dat alle vervuiling weg is? Wij willen zeker weten dat de slager niet zijn eigen vlees keurt en willen daarom een onafhankelijk onderzoek."
GroenLinks Hardenberg over lekkage NAM: "Dit moet nooit meer gebeuren."

Geen gevaar

Woordvoerder Kirsten Smit van de NAM vertelt dat er geen sprake is van gevaar of van gif dat gelekt heeft. "Er is direct gereageerd en er is een goed beeld van waar de lekkage vandaan komt. De ontzwavelingsvloeistof is geen gif. Niet in deze hoeveelheid en concentratie, het is wel een chemische vloeistof die je niet bovengronds wilt hebben. Daarom zijn wij direct begonnen met opruimen."
De lekkage zit dus niet in het ondergrondse deel van de locatie. Deze is een half jaar geleden omgebouwd van gaswinningslocatie naar een soort overslagstation voor het van nature 'zure gas' dat wordt gewonnen in Overijssel en Zuidoost-Drenthe. De installatie waar de hapering in zit is zo'n half jaar oud. Er zijn nog niet eerder lekkages geweest bij deze installatie.

Reactie gemeente

De gemeente Hardenberg laat weten het onderzoek van de NAM af te wachten, maar is blij dat ze direct van de lekkage op de hoogte zijn gesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.