Eerste circulaire viaduct van Nederland in Kampen geopend

Het eerste circulaire viaduct van Nederland is vanmiddag in Kampen door staatssecretaris Stientje van Veldhoven geopend. Een elektrische vrachtwagen reed luid toeterend als eerste over het hagelnieuwe betonnen bouwwerk.

Het bijzondere van het viaduct is dat het na de bouw weer helemaal uit elkaar kan worden gehaald om ergens anders neer te worden gezet.

Bovendien gaat dit viaduct zo'n zes keer langer mee dan de viaducten die nu overal staan. Een 'gewoon' viaduct wordt na dertig tot vijftig jaar gesloopt. Het circulaire viaduct gaat daarentegen wel tweehonderd jaar mee. 

Het eerste circulaire viaduct van Nederland (Foto: RTV Oost)
Het eerste circulaire viaduct van Nederland (Foto: RTV Oost)

In eerste instantie lijkt het een 'normaal' viaduct te zijn. Maar schijn bedriegt, want het bouwwerk is volgehangen met sensoren. Op die manier moet in kaart worden gebracht of alles goed gaat.

Innovatief project

Bij Rijkswaterstaat zijn ze maar wat blij met het circulaire viaduct. Het bouwwerk staat zelfs als eerste genoemd in een brochure van Rijkswaterstaat met negen innovatieve projecten.

"Met dit project dragen we op een innovatieve wijze bij aan de circulaire ambities van Nederland en besparen we fors op de CO2-uitstoot op de lange termijn", staat in de brochure.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: