antiek

Gaat het echt zo slecht met antiekwinkels in Overijssel?

Een antieke klok of een porseleinen beeld, verkoopt het nog? Waar het aantal antiekwinkels in Nederland in 2008 nog rond de 1500 winkels lag, ligt het aantal in 2018 nog op zo’n 900, blijkt uit cijfers van het CBS.
Na een rondgang van RTV Oost bij antiekwinkels in de provincie blijkt dat het niet bij alle antiekwinkels slecht gaat.

Tijden veranderen
Vooral de winkels in het hogere segment gaan goed, meent antiquair Mark Kuipers uit Delden. Dertig jaar geleden startten zijn ouders ‘Kuipers Kunst en Antiek’ en zeven jaar geleden nam zoon Mark de winkel over. Volgens hem zijn de tijden zeker veranderd. “Waar je vroeger nog een meubel met een krasje erop kon verkopen, moet nu alles gaaf zijn.”

Je moet je vooral online laten zien, meent de ondernemer. “Nog dertig procent van wat ik verkoop, doe ik daadwerkelijk in de winkel. Vrijwel iedereen komt via de website bij ons terecht.” Maar antiek moet toch gevoeld worden, dat moet je in het echt zien. “Dus via de site komen mensen bij ons terecht. Ze brengen een bezoek aan de winkel en kopen dat wat ze zochten."

Meubel met een verhaal
“Vooral unieke producten leveren nog geld op”, vertelt Antoine Boin van De Antiek Compagnie in Raalte. “Producten van een bepaalde maker of in een bepaalde stijl leveren geld op. De verkoop van onbekende dingen daalt.”

In Raalte hebben Boin en zijn compagnon Marc de Vries het erg druk. “Je merkt toch dat veel mensen in dit vak met pensioen gaan en dat er weinig jongeren bijkomen.” Voor de heren een groot voordeel.

Uitzondering op de regel?
Maar zijn deze twee antiekwinkels dan de uitzondering op de regel? Veel antiekwinkels die online te vinden zijn, zijn telefonisch niet bereikbaar. Een enkeling die wel bereikbaar is, is inmiddels al gestopt. De reden? “Geen klandizie.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.