nieuws

ChristenUnie: 'Ondersteun rietsnijders om Weerribben-Wieden te beschermen'

De ChristenUnie vraagt opnieuw aandacht bij de provincie voor de 350 rietsnijders in de Weerribben-Wieden. Volgens Statenlid Arjan Hof is de huidige subsidie die ze krijgen niet genoeg. "Om het gebied in stand te houden is het belangrijk om deze ambachtslieden hun werk te laten doen."
De rietsnijders in Nationaal Park Weerribben-Wieden maaien jaarlijks het riet in het natuurgebied. Dat eindigt vervolgens op daken van huizen. Het is een oud ambacht, dat kampt met stevige concurrentie van goedkoper riet uit China.
Maar ook de krimpende subsidiestroom is een probleem voor de rietsnijders, zegt Arjan Hof. "Ze krijgen op zich genoeg subsidie, maar het wordt wel steeds minder en de vraag is of het genoeg zal blijven."
Een derde probleem zijn de contracten die de ambachtslieden afsluiten met de terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer. "Voorheen kregen snijders een contract voor een jaar of zes om de boel te beheren. Maar er gaan nu stemmen op, en het gebeurt al in de praktijk, om kortlopende contracten af te sluiten." En dat betekent een hoop extra onzekerheid voor de rietsnijders.

'Machines geen oplossing'

Andere landen die riet produceren gebruiken grote machines om sneller en goedkoper het riet te snijden. Dat zou de ambachtslieden in de Kop een hoop geld besparen, maar is volgens Hof geen geschikte oplossing. "Voor dit specifieke gebied is het maar de vraag of dat met het grote materieel kan, vanwege de drassige grond en de schade die het aanricht aan de fauna."
Als alle rietsnijders ermee zouden stoppen, dreigt het gebied te verzanden. Extra ondersteuning vanuit de provincie voor de rietsnijders is dus niet alleen maar goed voor de ambachtslieden zelf, benadrukt Hof.

Kwaliteit

En dat goedkope riet uit China? "In het verleden werd er riet uit het buitenland gehaald. Dat bleek toch van mindere kwaliteit. We moeten nog maar zien hoe riet uit China is. Eén ding is zeker: de kwaliteit van wat we hier snijden, in onze provincie, is uitmuntend."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.