nieuws

Dieren bijvoeren: goed of gevaarlijk?

Schapen in de wei in natuurgebied Olde Maten bij Hasselt.
Schapen in de wei in natuurgebied Olde Maten bij Hasselt. © RTV Oost
Het voeren van dieren op de kinderboerderij, in de wei of in het water is leuk om te doen. Ook hoef je je oude brood en etensresten niet bij het afval te gooien. Toch is het vaak niet goed voor de dieren, maar dat weet nog lang niet iedereen.
Ook in het begin van 2019 waarschuwt de politie er weer voor om verantwoord bij te voeren. Aan de Wendelerdijk in Vollenhove zijn er namelijk meerdere broden in een schapenwei gevonden. Brood is erg slecht voor herkauwers, omdat dit kan gaan klonteren in de keel. Gelukkig kon de boer de schapen redden door hun kelen te spoelen met water.
Om dit soort vervelende situaties te voorkomen, zetten we op een rij wat dieren niet mogen eten:
Geen brood aan eenden 
Iedereen heeft weleens stukjes brood bij de eendjes gegooid, maar dat is niet goed voor de eenden, vissen en het water. Vooral in de zomer wanneer het water wat warmer is. Het brood kan dan namelijk botulisme in het water veroorzaken en daar kunnen watervogels aan doodgaan. Ook groeien algen heel goed op brood. Daardoor zit er minder zuurstof in het water en kunnen vissen doodgaan.

Geen melk aan egels

Wanneer je een egel in nood tegenkomt is het een goed idee om deze naar binnen te nemen en even te laten rusten. Veel mensen zetten dan een bakje melk voor het beestje neer, maar daar kunnen ze helemaal niet tegen. Een bakje water is wel goed voor ze. Net als wat kattenvoer, roerei of zelfs meelwormen van de dierenwinkel.

Keukenafval

Het is verboden om keukenafval te voeren aan dieren in de wei en op kinderboerderijen. Denk bijvoorbeeld aan appelschillen en andere etensresten. Dit mag niet, omdat het de verspreiding van besmettelijke dierziektes zoals varkenspest kan veroorzaken.

Giftige planten

Als je al deze informatie in je achterhoofd houdt en je buiten wat groen plukt voor de dieren, denk je goed bezig te zijn. Toch kan het dan nog flink fout gaan. Zo zijn de venijnboom, herfsttijloos en de gevlekte scheerling zeer giftig voor schapen, geiten, paarden en koeien. Goudenregen, met de fel gele bloemetjes, is erg giftig voor paarden en koeien.

Geen brood aan herkauwers

Ten slotte keren we nog even terug naar die arme schapen in Vollenhove. Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan. Brood is dus dubbel slecht voor herkauwers.
Gooi je oud brood en keukenafval dus met een gerust hart weg. Zo kunnen de dieren vredig verder kwaken, knorren, loeien en mekkeren!
Dieren bijvoeren: goed of gevaarlijk?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.