Trekproeven bij bomen in wijk 't Gijmink in Goor

Boomspecialisten doen vandaag trektesten bij zeven eiken aan de Haaksbergerweg in Goor. De bomen zouden eigenlijk weggehaald worden, maar na bezwaren van omwonenden is besloten de bomen toch te laten staan.

De bomen in de wijk 't Gijmink zijn volgens Peter van de Laan van Copijn boomspecialisten zo'n tachtig jaar oud. "In de directe omgeving van de bomen is de grond afgegraven in verband met asbest. Er is wortelschade ontstaan en nu kijken we of de bomen instabiel zijn."

Bergbeklimmer

Een collega van Van der Laan klimt als een ware bergbeklimmer in de bomen om de spanbanden te bevestigen. Met een soort lier, die bevestigd is aan de trekhaak van het busje van het bedrijf, wordt vervolgens druk gezet op de boom.

"We bootsen hiermee na dat sprake is van windkracht 8 tot 9. Er is geen gevaar dat de bomen omgetrokken worden. Móchten we merken dat er te veel instabiliteit ontstaat, dan stoppen we direct. Maar dat is tot nu niet voorgekomen."

Iets schever

Volgens de boomdeskundige kan het zijn dat een boom na de trekproef iets schever staat. "Maar het zal niet zo zijn dat een buurtbewoner die eind van de middag thuis komt ineens ziet dat de boom voor zijn huis scheef staat. Die hele kleine verschillen zijn niet te zien", zegt de boomspecialist.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: