nieuws

Eerste circulaire viaduct van Nederland staat in Kampen

Kampen heeft een primeur. Bij de Reevesluis staat sinds kort het eerste circulaire viaduct van Nederland. Het viaduct is bedacht en gebouwd door aannemer Van Hattum en Blankevoort. Rijkswaterstaat gaf de opdracht voor de bouw er van.
Het bijzondere van het viaduct is dat het na de bouw weer helemaal uit elkaar kan worden gehaald om ergens anders weer neer te worden gezet. Bovendien gaat dit viaduct zo'n zes keer langer mee dan de viaducten die nu overal staan. Een 'gewoon' viaduct wordt na dertig tot vijftig jaar gesloopt. Het circulaire viaduct gaat daarentegen wel tweehonderd jaar mee. 

"Geen afval, geen uitval"

Esther van Eijk van Van Hattum en Blankevoort legt uit hoe het circulaire viaduct is bedacht: "Ik stelde mezelf de vraag: Als we een circulaire economie willen, wat betekent dat dan voor de infrastructuur? In plaats dat we nu een viaduct ontwerpen om hem te bouwen en honderd jaar laten staan, draaien we het om. We zeggen nu dat alle grondstoffen die we in het circulaire viaduct stoppen na honderd jaar weer volledig herbruikbaar moeten zijn en waardevol blijven. Geen afval, geen uitval. Afval hebben wij als mens zelf bedacht. Dat is onze uitvinding, dus het kan ook andersom."

Testen om te zien hoe het viaduct zich houdt

Het duurzame viaduct staat inmiddels op een werkterrein tussen Kampen en Dronten. Dat werkterrein is ingericht voor de bouw van de Reevesluis. Hoewel het viaduct dus al op zijn plek staat, duurt het nog even voordat iedereen er overheen kan rijden. Eerst wordt het bouwwerk uitgebreid getest. De komende maanden rijdt het werkverkeer er over en wordt in de gaten gehouden hoe het viaduct zich houdt.

Innovatief project

Bij Rijkswaterstaat zijn ze maar wat blij met het circulaire viaduct. Het bouwwerk staat zelfs als eerste genoemd in een brochure van Rijkswaterstaat met negen innovatieve projecten. "Met dit project dragen we op een innovatieve wijze bij aan de circulaire ambities van Nederland en besparen we fors op de CO2-uitstoot op de lange termijn", staat te lezen in de brochure.
Op maandag 14 januari opent minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat viaduct.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.