nieuws

Deze Overijsselaars trotseren de verraderlijke Peruaanse duinen tijdens de Dakar Rally

De Peruaanse duinen zijn dit jaar het toneel van de 41ste Dakar Rally. De zanderige ondergrond maakt het onvoorspelbare evenement nóg onberekenbaarder, weten de Overijsselse deelnemers. Motorrijdster Mirjam Pol uit Borne en truckrijder Gert Huzink uit Manderveen gaan de uitdaging aan. Wie is klaar voor de Peruaanse duinen?
“Ik ben niet bang, maar heb ontzag voor het zand”, zegt Mirjam Pol uit Borne. De motorrijdster doet voor de zevende keer mee aan de befaamde rally, die sinds 2009 in Zuid-Amerika wordt verreden.

Ervaren coureur

Bij haar debuut in 2006 was ze de eerste Nederlandse vrouw die op de motor de Dakar Rally uitreed. In 2009 won ze het damesklassement. Haar ervaring gaat haar helpen: "Ik weet wat ik kan verwachten."
En dat is heel veel zand. "In de duinen kun je geen moment verzwakken, één foutje wordt keihard afgestraft", vertelt Pol. "Vooral aan het begin van de middag is de hoogte van duinen moeilijk in te schatten, je moet op en top geconcentreerd blijven."  

Uur tijdverlies

Dat het zand verraderlijk is, weet ook truckrijder Gert Huzink uit Manderveen. "Als je vast komt te zitten, ben je zo een uur verder. Dan is het eindklassement al uit zicht." 
Huzink reed tijdens de vorige editie ook over de zanderige ondergrond in Peru. De truckrijder was toen de beste Nederlander. Zijn tip om de zandduinen van Peru te trotseren? "Je moet aan het rollen blijven, wij noemen dat 'surfen' over de duinen."  
Aan de voorbereiding van Huzink zal het niet liggen. "Het materiaal staat klaar en iedereen is fit", zegt de Mandervener. Hij wil dit jaar in de top vijf eindigen. "Een pittig doel, maar we gaan er voor."

Geen standaardcompetitie

Mirjam Pol heeft geen concreet doel gesteld. "De ervaring leert dat je doel misschien na dag één al de prullenbak in kan", aldus Pol. "Op dag drie blijkt dan plotseling dat het doel tóch haalbaar is. Dit is geen standaardcompetitie, het is zó onvoorspelbaar." 
De Dakar Rally is van 6 tot 17 januari. Naast Gert Huzink en Mirjam Pol doet nog meer Overijsselaars mee; autocoureur Erik Wevers uit Markelo en navigator Jasper Riezebos uit IJsselmuiden. De deelnemers moeten na de start in hoofdstad Lima 5000 kilometer afleggen, verdeeld over tien etappes. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.