vechtdal

Omwonenden grindwasserij in Balkbrug opgelucht: "Dit voelt als erkenning"

"Het duurde jaren, maar dit voelt als erkenning", vertellen enkele omwonenden van grindwasserij Jacobs Balkbrug. Vorige maand stelde de Raad van State de omwonenden in het gelijk, tot hun grote opluchting.
Al sinds de komst van het bedrijf verzetten ze zich tegen de werkzaamheden vanwege geluidsoverlast. Ook vrezen ze voor eventuele gezondheidsrisico's door het verwerken van grind.

'Nooit geluisterd'

Bij gemeente Hardenberg voelen omwonenden zich niet gehoord. "Er is nooit naar ons geluisterd en dat steekt. Als we naar de gemeenteraad gaan, merken we dat niemand écht op de hoogte is van wat er speelt", vertelt zegt Harry Post, één van de initiatiefnemers van de strijd tegen bedrijvigheid van Jacobs. Samen met Jasper Lubbers, ook een buurman, voert hij het woord namens omwonenden.
Het bedrijf opereert al sinds 2012 zonder de juiste vergunningen, met medeweten van de gemeente. De bedrijvigheid van Jacobs is te zwaar voor de toegestane limiet in de huidige bedrijvencategorie. Als Jacobs legaal zwaarder wil bedrijven, zal het bestemmingsplan aangepast moeten worden. 

Flinke stapel

Tot grote ergernis van bewoners, want zij zouden juist graag zien dat de werkzaamheden minder zwaar worden zodat de overlast afneemt. Ze zien geen andere oplossing dan de gemeente aan te klagen. De papieren en dossiers blijven zich ophopen.
De dossierstapel blijft zich uitbreiden
De dossierstapel blijft zich uitbreiden © RTV Oost / Niki Nijboer
Het gaat om een jarenlange verzameling van rechtszaken, ingezonden brieven, vragen, uitspraken van gemeente Hardenberg en uitspraken van rechtsvormen. "Hier zie je de hele stapel. Het heeft ons de afgelopen jaren ontzettend veel energie gekost, maar we zijn absoluut niet van plan te stoppen", zegt Post.

Kritiek

Het meest recente dossier is een uitspraak van de Raad van State. In december 2018 besloot de Raad dat de gemeente Hardenberg in het bestemmingsplan gebrekkig is. Daarnaast deugt het aangedragen geluidsonderzoek van Hardenberg en Jacobs niet, meent de Raad van State.
De omwonenden zijn in hun gelijk gesteld. De Raad van State was het met meerdere aangedragen over het handelen van de gemeente eens. Het is dan ook een zeer kritische uitspraak naar het handelen van de gemeente. De gemeente krijgt nu een half jaar de tijd om het plan te herstellen.

Andere locatie?

Daarnaast moet ze aantonen dat er behoefte is aan Jacobs op deze locatie aan De Pol in Balkbrug. De gemeente heeft te weinig onderzoek gedaan naar alternatieve vestigingslocaties die mogelijk geschikter zijn, oordeelde de Raad van State.
Omwonenden stellen een locatie voor aan Katingerveld, een bedrijventerrein aan de rand van Balkbrug. Dat zou passen in de landelijke regeling duurzame verstedelijking, een binnenstedelijke locatie zou hierin voorkeur hebben. 
Als er geen andere locatie te vinden is, zal de gemeente wel rekening moeten houden met de ontsluiting bij Jacobs. In het bestemmingsplan staat dat het bedrijf aan de zuidzijde (N377) en aan de oostzijde (oprit N48) ontsloten kan worden. Dit is niet vastgelegd in het plan en dat zal dan alsnog moeten gebeuren. 
De gemeente moet aantonen dat er behoefte is aan Jacobs op deze locatie, oordeelt Raad van State
De gemeente moet aantonen dat er behoefte is aan Jacobs op deze locatie, oordeelt Raad van State © RTV Oost / Niki Nijboer

Erkenning

Voor de omwonenden voelt de uitspraak als een erkenning van hun zorgen. "We zijn nog niet tevreden, dat niet. Ik had liever gezien dat het plan nietig werd verklaard. Maar het feit dat we in ons gelijk zijn gesteld, geldt als een stukje erkenning waar we lang op gewacht hebben", aldus Post.

'Nog geen uitspraak'

De gemeente reageert nog niet inhoudelijk op de uitspraak, maar laat weten de uitspraak 'nauwkeurig te onderzoeken'. "Het is nu te vroeg om inhoudelijk op de uitspraak in te gaan. We gaan ons eerst beraden op de genoemde punten in de uitspraak", zegt Martijn Breukelman, wethouder van gemeente Hardenberg. 
Het is niet de eerste keer dat een rechterlijke macht de gemeente op het matje roept. In juni 2017 bepaalde de rechter dat de gemeente Hardenberg 'onzorgvuldig' te werk zou zijn gegaan. De gemeente moest opnieuw aantonen dat het bedrijf voldeed aan de eisen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.